Allt du behöver veta om att installera en kakelugn

Renovering

Få saker är väl så hemtrevligt och mysigt som en sprakande brasa i en gammal kakelugn? Något som förr i tiden kanske var hemmets enda källa till värme har idag blivit en prydnad som gärna får vara rummets blickfång och något som får avgöra möbleringen. Tyvärr monterades en stor del kakelugnar ner från våra hem under 20-talet då de fick konkurrens av centralvärme och radiatorer men som tur var togs en del nermonterade ugnar till vara och sparades istället för att slängas på tippen.

Vi på Alvhem fick i januari 2019 förtroendet att förmedla Malin och Jonas sekelskiftestvåa på Nordhemsgatan 71. En välhållen fastighet som varit bostadsrättsförening sedan 2002. Bostaden har många av de klassiska sekelskiftesattributen så som höga, vackra golvlister, originalelement i gjutjärn och djupa fönstersmygar. Men en sak tyckte Malin och Jonas fattades när de flyttade in i slutet av sommaren 2015; en kakelugn! De beslutade sig för att installera en och vi passade på att fråga ALLT vi någonsin velat veta om hur man går tillväga vid en kakelugnsinstallation.

Steg 1:
Prata med styrelsen i din förening och hör om det finns andra kakelugnar i fastigheten. Vissa föreningar kan också ha restriktioner kring att nyinstallera kakelugn. För Malin och Jonas visade det sig tydligt att det funnits en kakelugn i lägenheten när de tog bort parketten till förmån för originalplankorna och fann den karaktäristiska ”kakelugnsfyrkanten” i golvet. Kontrollera dessutom så att fastigheten har några skorstenar kvar på taket så inte dessa är igensatta eller i värsta fall bortmonterade.

 width=

 width=

Steg 2:
Kontakta en kakelugnsmakare som får göra ett hembesök och kontrollera rökkanalerna så att dessa inte är igensatta eller har rasat in. Vill du inte klättra upp på taket och kontrollera skorstenen, som beskrivet i steg 1, kan du inför besöket av kakelugnsmakaren se om denne kan tänka sig göra det.
En bra regel brukar vara att ALLTID räkna med att behöva renovera rökkanalerna. Det är ytterst sällsynt att det går att montera en ny alternativt begagnad kakelugn utan att behöva göra något åt rökkanalerna.

Steg 3:
Beställ originalritningar på fastigheten från Stadsbyggnadskontoret och utefter dessa, gör en egen ritning på var kakelugnen ska placeras. På originalritningarna ser du dessutom var murstocken finns samt hur många rökkanaler det borde finnas. Skicka därefter in ritningarna till Stadsbyggnadskontoret tillsammans med en kopia på utlåtandet från kakelugnsmakaren och vänta på att de ska återkomma med ett startbesked. När startbeskedet kommer tillbaka från Stadsbyggnadskontoret ger du både en kopia på det samt kopior på dina egna ritningar och utlåtandet från kakelugnsmakaren till styrelsen. Med största sannolikhet kommer styrelsen att vilja upprätta en ansvarsförbindelse mellan dig som bostadsrättsinnehavare och föreningen där du åtar dig att sköta kakelugnen och framför allt rökkanalerna från denna. Ansvarsförbindelsen gäller dessutom för den som eventuellt köper din bostad i framtiden, på samma sätt som till exempel en balkong, som trots att den sitter ”utanför” en lägenhet ska underhållas av bostadsrättsinnehavaren.

Steg 4:
Eventuellt är det detta steg som inledde hela kakelugnsdrömmen nämligen att fantisera om och sedan bestämma sig för vilken typ av kakelugn du vill ha och efter det, kontakta en kakelugnsmakare. I den här bostaden valde man att installera en nedmonterad kakelugn som tidigare suttit i ett landshövdingehus i Göteborgsstadsdelen Haga, vilket får våra Alvhem-hjärtan att klappa lite extra hårt, såklart. Malin och Jonas valde att anlita E. Henriksson Kakelugnsmakeri och de har flertalet nedmonterade kakelugnar från olika årtionden att välja mellan. Skulle kakelugnen vara för hög eller låg för rummet går det till och med att ta bort eller lägga till kakelplattor för att den ska passa in. Det finns också olika valmöjligheter kring gnistskyddet som behöver ligga på golvet, Malin och Jonas valde ett i mässing, samt vilken typ av luckor du vill ha. Eftersom det var viktigt för paret att se elden utan att det skulle påverka dess brinntid så valde de att sätta en glaslucka innanför mässingsluckorna så att dessa kunde stå öppna under eldningen.

 width=

Steg 5:
Nu börjar nästan det roliga. Eller i alla fall det som inleder det roliga, nämligen att renovera själva rökkanalen. Detta kan göras på två olika sätt; genom att glidgjuta kanalen eller genom att använda sig av metallrör. Kakelugnsmakaren kommer att veta vilket att alternativen som kommer att vara bäst för just din rökkanal.

Efter det kommer kakelugnen att börja monteras och tidsåtgången för detta är cirka två veckor. Under hela arbetstiden är vatten det enda kakelugnsmakaren behöver tillgång till, samt eventuella nycklar till din bostad och en stege för att komma upp på fastighetens tak.
När kakelugnen är färdigmonterad måste du vänta i minst tre månader innan du kan börja elda. Detta för att bruket måste härda och torka ordentligt.
Du måste dessutom se till att kakelugnen provtrycks igen, denna gången av en sotare.

 width=

Steg 6:
När allt arbete är klart och kakelugnen tronar på rummets paradplats ska du först och främst bjuda in alla dina grannar samt dina vänner för att de ska få beskåda mästerverket. Är de inte impade nu så behöver du antingen be dem avlägsna sig snabbast möjligt alternativt ta en titt till.
När det är gjort ansöker du om ett så kallat slutbesked från Stadsbyggnadskontoret. Bifoga en kopia av provtrycksprotokollet från sotaren i din ansökan.

Kostnad:
Totalt har Malin och Jonas betalat 80 000 kr för sin kakelugn. Själva kakelugnen, som de köpte begagnad och nedmonterad från kakelugnsmakaren E. Henriksson Kakelugnsmakeri, kostade cirka 35 000 kr och montaget cirka 40 000 kr.

Som vi nämnde tidigare i texten så ska man – mer eller mindre – alltid räkna med att rökgångarna behöver renoveras. Eftersom de ligger ”utanför” bostaden kan ROT-avdrag inte användas på just det här arbetet men självklart går det att ansöka om ROT-avdrag på övrigt arbete. Kostnaden för att renovera en rökgång ligger på cirka 2500 kr/meter.

I Malin och Jonas fall behövde man montera en vindflöjel på taket för att hjälpa till med draget/utsuget och detta kostade cirka 3000 kr.
Du behöver också anlita en sotare för att provtrycka rökgångarna och behöver du flytta eluttag eller bredbandsutag är detta också en kostnad som tillkommer.

 width=

Tips:
Kontrollera så att det inte sitter eluttag eller bredbanduttag på eller alltför nära murstocken där kakelugnen ska stå. I de fallen det gör det behöver du anlita en elektriker som tar bort eluttaget alternativt kontakta bredbandsleverantören som kommer att behöva flytta uttaget. Ligger de för nära kakelugnen kommer plasten i kablarna att smälta.

Kontrollera med föreningens styrelse att det på fastighetens tak finns någon taksäkerhet, det vill säga stegar, gångbryggor eller liknande. Utan dessa får inga hantverkare gå på taket och det är fastighetsägarens, det vill säga styrelsens, uppgift att se till att det finns.

Att elda i en kakelugn skiljer sig lite från att elda i en vanlig öppen spis. Själva syftet med en kakelugn är att den håller värmen länge och den måste också svalna mellan eldningstillfällena. Tre till fyra vedträn kan alltså räcka för att ugnen ska bli varm och hålla värmen under dagen. Eldar man för aggressivt kan det medföra att kakelugnen spricker.

 

Fler artiklar

Renovering

Etta med sovalkov blev lyxig tvåa

Renovering

Låna vår golvslipmaskin!

Renovering

Slitet tycker vissa. Vi kallar det patina.