Nyproduktion. Fast ändå gammalproduktion.

Renovering

Har din bostadsrättsförening ytor som inte nyttjas optimalt? Till exempel en råvind, outhyrda lokaler eller en onödigt stor tvättstuga i markplan?
I den här artikeln kan du ta del av våra samlade erfarenheter om fastighetsutveckling och hur en bostadsrättsförening kan stärka sin ekonomi genom att skapa attraktiva bostadsrätter av ytor som kan avvaras eller omdisponeras.

Lägenheter i hus byggda mellan 1850 och 1960-talet har sedan starten varit vårt fokus. Spår av liv i originaldetaljer, trapphus och snickerier är det som får oss att må allra bäst! De senaste åren har vi dock utökat vår nisch. Väldigt lite, ska vi tillägga, med ändå en liten och rolig stretch; nyproduktion. Med ett tydligt krav, byggnationen ska ske i ett äldre hus. Gärna över hundra år, eller mer.
Projekten vi har genomfört har vi samlat längst ner på den här sidan. Men vänta gärna lite med att scrolla nedåt och läs resten av texten först. Vi kommer nämligen förklara lite mer ingående hur arbetsgången ser ut.

Alvhem som bollplank

Varför väljer bostadsrättsföreningar att sälja sina vindar och konvertera dem till bostadsyta?
Svaret är både långt men enkelt; det är ett effektivt sätt för föreningen att stärka kassan och få bättre ekonomi. Detta bidrar i sin tur till en mer attraktiv förening med lägre månadsavgifter och möjligheten till högre priser vid lägenhetsförsäljningar.
Antalet medlemmar i föreningen växer vilket i förlängningen ger större intäkter, något som är extra viktigt i mindre föreningar.
Och till sist; vindar är ofta oisolerade och läcker dyrbar värme.

Många föreningar i sitter på stora kvadratmetertillgångar i form av vindar och förrådsutrymmen av olika slag. Eftersom vi arbetar nära föreningarnas styrelser, och har en tät kontakt med dessa, får vi ofta information om en vindsbyggnation i ett tidigt skede. Kanske redan direkt efter att frågan klubbats igenom på en stämma.
Ibland fungerar vi även som bollplank när styrelsen diskuterar frågan och kan då komma med konkreta tips och råd huruvida en byggnation kommer att vara värd att genomföra.
Frågorna brukar vara många, och ibland ganska kluriga. Ska det bli färre, större lägenheter eller fler och mindre? Behöver det byggas hiss och hur gör man med förrådsutrymmena som eventuellt försvinner eller blir mindre? Och den kanske viktigaste frågan; ska föreningen själva vara byggherre och driva projektet eller ska råvinden säljas som den är, till en fastighetsutvecklare?

Under de projekt vi har varit med och genomfört har det vanligaste scenariot varit att föreningen säljer råvinden till ett företag som tar hand om hela byggnationen. Det innebär lägst risk för föreningen och man slipper handskas med dyra överraskningar som kan dyka upp i gamla hus. Det är helt enkelt en bra idé att överlåta det man inte är expert på, till de som ÄR experter.
Vill du ha tips på bra entreprenörer som sysslar med fastighetsutveckling på ett hållbart och skönt sätt är det bara att höra av sig till oss!

Vi kan köparna!

Vi kan, med handen på hjärtat, säga att vi vet exakt vad det är köpare är ute efter och vad ”som säljer”. Vi vet vad som tilltalar målgruppen för varje projekt oavsett om det är stort eller litet.
Tillsammans med vår inredare Caroline hjälper vi till med allt från materialval, både inne i bostäderna och i trapphus och entréer, till rumsindelning.
Vill du läsa mer om hur det arbetet går till har vi skrivit en hel artikel som du kan läsa här. 
Om planen är att sälja lägenheterna innan de är färdigbyggda, det man brukar benämna som ”på ritning”, kan vi hjälpa till att ta fram så kallade renderingsbilder över hur de färdiga bostäderna kommer att se ut.

Här nedan ser du två exempel på renderingsbilder som vi tog fram, tillsammans med visualiseringsbyrån Soul (tidigare Zynka) inför projektet Oscar Fredrik på Plantagegatan 13–15 och projektet Linnédalens vindar i hörnet av Djupedalsgatan och Linnégatan.
Visst är det nästintill omöjligt att se att bilderna är skapade helt och hållet med hjälp av en dator!

Plantagegatan 13–15

Djupedalsgatan / Linnégatan

Under byggnationen

Om man beslutat sig för att lägenheterna ska säljas under byggnationens gång hjälper vi till med att hålla i informationsmöten och skapa ett kreativt säljmaterial.
”Hur det går till utan att det finns något konkret att ta bild på? Ingenting är ju färdigt och på byggplatsen råder det… ja… kaos!”
Det går alldeles utmärkt! Renderingsbilderna, som vi nämnde ovan, är ett utmärkta hjälpmedel men också moodboards och inspirationsbilder som de nedan.
De kommer från projektet No. 37 på Linnégatan 37 och projektet Oscar Fredrik på Plantagegatan 13–15 och visar på hur materialval och färger harmoniserar med varandra. Allt för att de potentiella köparna lättare ska kunna visualisera hur deras framtida lägenhet kommer att se ut.

Projekt ”No. 37”

Projekt ”Oscar Fredrik”

Parallellt med det kreativa arbetet arbetar mäklaren med att samla ihop information och skriva texter som beskriver varje unik bostad i projektet.
Vill föreningen hellre vänta med försäljningen, till dess att bostäderna är färdigbyggda, så lägger vi fokus på att styla och fotografera bostäderna och skapar således ett säljmaterial av verkliga bilder.
Vi kan också ta fram en projektlogotyp och filmer för att enklare marknadsföra projektet i våra kanaler så som hemsida och sociala medier.

Här nedan ser du några exempel på så kallade ”teaserfilmer” för projektet No. 37 på Linnégatan, där Paris fick stå modell, och Fjärde Långgatan 10 som fick en känsla av Köpenhamn.

 

 

Försäljningen

Är det många lägenheter som ingår i projektet brukar vi hålla ett eller två informationsmöten på något av våra kontor. Består projektet bara av ett par lägenheter håller vi gärna mindre, privata visningar av byggplatsen.
En efter en säljs lägenheterna, förhoppningsvis efter ett antal spännande budgivningar.
Då är det är dags att skriva kontrakt och det gör vi på något av våra tre kontor; på Olivedalsgatan i Linnéstaden, på Stockholmsgatan 1 i Bagaregården eller på Södra vägen 51 i Lorensberg.
Där håller vi även tillträdena, när det är dags för de nya medlemmarna att flytta in.

Ja, så här brukar det gå till när vi säljer nyproduktion. Eller gammalproduktion, som vi väljer att kalla det.
Har du några frågor eller behöver tips och råd kring hur din förening ska gå vidare är du varmt välkommen att kontakta vår VD Jim Wetterling på jim@alvhem.com eller 0766-44 66 17
Eller så kikar du förbi något av våra kontor i Linnéstaden, Lorensberg eller Bagaregården.

REFERENSPROJEKT

Projekt ”Björcken” tillsammans med Vindshem.
Tre lägenheter på Björcksgatan 43 i Kålltorp, två stycken tvåor på vinden, båda med stora takterrasser i söderläge, och en härligt ljus och öppen trea i markplan med rejäl altan. Det här projektet kan du läsa mer om här.

Projekt ”Fjærde Långgatan no. 10” tillsammans med 4D Bygg.
Fem vindslägenheter på Fjärde Långgatan 10 i Linnéstaden. Vi valde att döpa dom till Køttbyn, Vesterbro, Nørrebro, Frederiksberg och Østerbro, som en flirt med den danska huvudstaden. Alla lägenheterna var på 35 kvm, fördelade på två rum och kök, hade studiokaraktär och takterrass.

Projekt ”Linnédalens vindar” tillsammans med Porten Bostad.
Tolv vindslägenheter i hörnet av Linnégatan och Djupedalsgatan i Linnéstaden. Lägenheterna var mellan 35 och 150 kvm stora, hade exklusiva kök och badrum från Kvänum och de flesta hade terrasser och/eller balkonger.

Projekt ”No. 37” tillsammans med Porten Bostad.
Fem vindslägenheter i på Linnégatan 37 i Linnéstaden. Vi valde att döpa dom till ”Marais”, ”Saint Germaine”, ”Pigalle”, ”Blanche” och ”Louvre” som en flirt med den franska huvudstaden, vars karaktär vi tyckte avspeglade sig i lägenheterna. Fyra av lägenheterna var ettor om mellan 30 och 35 kvm och den femte en minitvåa med takterrass.

Projekt ”Oscar Fredrik” tillsammans med Brf Plantagegatan 13–15 och RO Byggteknink.
Fyra vindslägenheter i på Plantagegatan 13–15 i Linnéstaden. Vi valde att döpa dom till ”Eugen”, ”Carl”, ”Gustaf” och ”Oscar” efter kung Oscar Fredriks fyra söner. Lägenheterna var mellan ett och ett halvt rum och kök upp till fyra rum och kök, fördelade på 37,8 – 106,3 kvm. Här var dessutom vår inredare Caroline bollplank kring lägenheternas materialval och inredning.

Fler artiklar

Renovering

Hemma hos Chelsea och Darjan

Renovering

Slitet tycker vissa. Vi kallar det patina.

Renovering

Flytta ett kök – så går du tillväga