Hemma hos Jimmy – med utsikt över takåsarna

Hemma hos

Om du någon gång varit i Linnéstaden, hoppat av spårvagnen på Prinsgatans hållplats och promenerat mot Oscar Fredriks kyrka har du säkert lagt märke till de vackra sekelskiftesbyggnaderna i slutet av Plantagegatan.

På nummer 13 och 15, som tillsammans bildar bostadsrättsföreningen Plantagegatan 13–15, ligger två extra ståtliga hus, uppförda 1905 respektive 1895.
Här finns mängder av härlig originalkaraktär bevarad! Kika gärna lite extra på de vackra fönstren på nummer 13 och de fina balkongerna på nummer 15.

I juni 2019 blev vi kontaktade av föreningens ordförande. Man hade bestämt sig för att utnyttja föreningens vindar till att bygga fyra vindslägenheter och ville att vi på Alvhem skulle hjälpa till med både utformningen och försäljningen av dessa. Vi tackade självklart ja!
Hur vi arbetar med projekt har vi skrivit en artikel om som du kan läsa här.

Vår inredare Caroline blev inkopplad i projektet i samband med föreningens upphandling av byggentreprenör. Bygglov var beviljat och planskisser beslutade. Resultatet; fyra lägenheter; en etta, en tvåa, en trea och en fyra. Nu skulle de utformas för att utseende- och uttrycksmässigt hänga ihop med det övriga huset.

– Det absolut viktigaste för mig som inredare i det här projektet var att skapa en modern tolkning av de nya lägenheterna så att de stämde överens med sekelskifteskaraktären i fastigheten. Jag utgick faktiskt från de båda husens entréportar när jag satte ihop materialvalen och kulörerna. Min ambition var att känslan skulle vara exklusiv, tidlöst och att det skulle åldras på ett sätt som gjorde att det bara blev vackrare med tiden.

Foto: Cim Ek

Förutom själva interiören i lägenheterna behövde föreningen även hjälp med utseendet på förlängningen av trapphuset. Det som tidigare varit den sista snutten trappa upp till vinden skulle nu bli det som välkomnade fyra nya medlemmar i föreningen hem till sina nya boenden.

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

– Som jag nämnde tidigare så utgick jag från de gröna, vackra entréportarna när jag tog fram förslaget till trapphuset. Jag jämförde klinkerplattor och hittade ett fint alternativ som stämde i utförande och färg. Och listerna, som användes längre ner i huset, fick motsvarande, nytillverkade versioner i den nybyggda delen. Dessa målades sedan in i en vacker grön färg, snarlik den gröna färgen på entréportarna.
Även belysningen var viktig att få med i starten. Jag ville hitta en armatur som skulle ta plats, bli en fin detalj och inte bara ett fylla ett nödvändigt syfte; att ge ljus. Valet hamnade på en ganska modern belysning. Det ger en fin kontrast och bryter av på ett härligt sätt!

Trots de fyra lägenheternas skillnader i storlek och antal rum var Carolines ambition att alla skulle ha ungefär samma färgsättning för att få en så enhetlig, exklusiv och genomarbetad känsla som möjligt. En fin detalj var till exempel att låta trapphusets karaktär få återspeglas även inne i lägenheterna genom att golvet fick fortsätta att vandra in lägenheternas hallar.

Foto: Philip Liljenberg

– När planen för trapphus och entréerna var klar gjorde jag moodboards över varje lägenhet. Det är ett bra sätt att få en övergripande känsla för att materialen och kulörerna samarbetar med varandra.
Föreningen hade redan valt Kvänum som köksleverantör och då såg jag till att kökskulör och bänkskivan anpassades till övriga färger och materialval.

Till badrummen gjorde jag ett förslag på färgsättning och materialval som sedan togs vidare och tolkades av föreningen. För mig var det viktigt att alla badrum i samtliga lägenheter höll samma standard oberoende av bostadens storlek, för att inte begränsa målgruppen.

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Bygget var i gång och vi på Alvhem följde det med nyfikenhet, både från marken men också från själva byggarbetsplatsen.
När mäklarna Tony och Sara, som var de som sedan skulle sälja lägenheterna, fick komma upp och se utsikten från tre- och fyrarummarnas terrasser kunde vi nästan höra hurraropen ända bort till kontoret på Olivedalsgatan.

Föreningens önskemål var att sälja lägenheterna under byggets gång, det man brukar kalla ”på ritning”. Som hjälp skapades 3D-visualiseringar, även kallat renderingsbilder, av bostäderna. Då utgår man från alla mått och konstruktioner och en 3D-skiss av bostaden modelleras fram digital. Man kan knappt se skillnad på riktiga foton och en visualisering! Kolla in bilderna nedan så förstår du vad vi menar.

Foto: Philip Liljenberg

Rendering: Soul

– Att inreda en bostad digitalt är både kul och utmanande! Precis som vid en traditionell inredningskonsultation tar jag fram moodboards där jag ser att varje rum hänger ihop, har en röd tråd och en fin harmoni mellan materialvalen.
Att man tar fram renderingsbilder vid den här typen av projekt är oerhört behjälpligt när mäklaren ska sälja bostaden! Det kan vara svårt att förstå ett rums proportioner och mått genom att bara studera en planskiss. Ögat behöver möbler, detaljer och belysning för att kunna förstår vad man tittar på och också för att kunna avgöra om möbler man redan har, får plats.
När moodboardet är färdigt får 3D-byrån vi samarbetar med, en komplett lista över möbler, belysning och inredningsdetaljer, ja allt som kan tänkas finnas i ett rum. Med den som grund modellerar de upp rummet digitalt. Det är faktiskt helt otroligt att det blir så verklighetstroget!
De färdiga bilderna används bland annat i tryckt säljmaterial, på vår hemsida och i sociala medier.

Under våren 2022 såldes alla lägenheterna, med hjälp av Tony och Sara, och det tog inte lång tid innan den lyckliga köparen av trerummaren, Jimmy, hörde av sig till Caroline.

– Jimmy kontaktade mig i augusti 2022. Han hade skrivit kontrakt på den fina trean med takterrass och dessutom sålt alla sina gamla möbler för att börja på ny kula. Jag fick helt enkelt äran att sluta cirkeln jag hade påbörjat ett par år tidigare genom att hjälpa Jimmy inreda hans nyinköpta lägenhet och skapa ett hem där han skulle leva och trivas.
Återigen tog jag fram ett visuellt moodboard med inspirationsbilder och förslag på möbler, belysning och detaljer vår butik på Södra vägen 51.
Jimmy skulle flytta in den 28 oktober och ett par veckor efter det hade han planerat att bjuda in sina vänner till årets första glöggfest.
Festen blev lyckad, glöggen var het och alla möbler var på plats!
Tack Jimmy för att jag fick möjlighet att hjälpa dig att skapa ett hem!

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Foto: Philip Liljenberg

Fler artiklar

Hemma hos

Hemma hos Emma Green – mellan hav och stad

Hemma hos

Hemma hos Anna – mäklaren med gröna fingrar

Hemma hos

Hemma hos Åke – espresso med utsikt