Hemma hos Lina och Henrik som förädlat på klassiskt sekelskiftesvis

Hemma hos

För oss på Alvhem är ”bevarande” och ”original” två av våra favorituttryck. Att värna om husets och lägenhetens ursprung och arbeta med tidsepoken snarare än emot, tycker vi är två av de viktigaste aspekterna vid en renovering. Eller förädling, som vi väljer att kalla det i den här artikeln.

Behoven i våra bostäder idag skiljer sig markant från hur det såg ut för hundra år sedan när det vackra huset på Nordenskiöldsgatan 21 byggdes. Vi vill, till exempel, gärna ha både större kök och bekvämare badrum än vad det tidiga 1900-talet kunde erbjuda. Men det finns även mindre förändringar och detaljer som vinner på en liten twist.

Välkommen hem till Lina och Henrik på Nordenskiöldsgatan 21A och få inspiration från en ovanligt lyckad renovering och förädling.

Planlösning:

Ljusinsläpp och flöde är två faktorer som som skapar en skön harmoni och en bra känsla i en lägenhet. Lina och Henrik, som är arkitekt till yrket, har valt att både flytta och bredda dörröppningen mot den ganska mörka och långsmala hallen. På så sätt skapades ett genomgångsljus då lägenheten har fönster i både norr och söder. Dessutom fick man plats att bygga ut badrummet. Bilderna nedan visar hur dörröppningen och badrummet såg ut innan ingreppet och hur det blev efteråt.

"

Innan dörröppningen breddades och flyttades

"

Resultatet efter, med ljuset som flödar genom hela lägenheten

"

Innan badrummet byggdes ut

"

Nu har man fått plats med både badkar och tvättmaskin, något som inte rymdes innan

Listverk:

Vi på Alvhem har tyvärr stött på ett otal hårt renoverade sekelskifteslägenheter som förlorat många av sina originaldetaljer. Det vi ofta noterar är att gamla listverk fått stryka på foten till förmån för släta, enkla varianter. Här på Nordenskiöldsgatan har Lina och Henrik monterat nya, tredelade listverk som är hela 30 centimeter höga, vilket harmoniserar väl med takhöjden som är nästan 3,2 meter.

"

 

Takrosett och stuckatur:

Här kommer en vänlig men bestämd uppmaning från oss; undvik alltid att montera stuckaturer i frigolit eller plast om du bor i en sekelskifteslägenhet. Ja, vi tycker väl egentligen att du ska undvika det oavsett när din bostad är byggd…
Många tror att det är kostsamt att montera riktig stuckatur, tillverkad av gips, men så behöver absolut inte vara fallet. Gips är nämligen ett förhållandevis billigt materialet och kostnaden består till allra största del av hantverket som krävs för att montera upp stuckaturen i taket. Omkring 1 000 kronor per löpmeter är en rimlig kostnad man kan förvänta sig och dessutom kan du använda ROT-avdraget till den här typen av arbeten.

"

Med varm hand rekommenderar vi företagen nedan som båda tillverkar och monterar stuckatur enligt gammal modell:

Traditionell stuckatur

Johan Hasselqvist
0735-334407
traditionellstuckatur.se

Design & Stuckatur

Regis Vyckemans
0768-060565
designostuckatur.se

Fler artiklar

Hemma hos

Hemma hos Ina Forssén – kylen full av champagne

Hemma hos

Hemma hos Åke – espresso med utsikt

Hemma hos

Hemma hos Jimmy – med utsikt över takåsarna