Alfhemsgatan 7
Linnéstaden | 1929 | Arkitekt J. Jarlén
Den 8 maj 1923 invigdes Jubileumsutställningen i Göteborg av dåvarande kung Gustaf V för att fira att staden fyllde 300 år. Visserligen inträffade födelsedagen två år tidigare, 1921, men även för 100 år sedan kunde saker och ting bli uppskjutna på framtiden… Hörnlägenheten är helt underbar och vår lägenhet ligger två och en halv trappa upp i vacker fastighet från 1929, då nyklassicismen hade börjat maka på sig och funktionalismens idéer börjat få genomslag. När 20-talet gick över i 30-tal kunde man minsann blåsa stora fönsterrutor, vilket gjorde att spröjs blev överflödigt. Raka linjer går igen i trapphus, lister och stramare stuckatur. Byggkvalitén är dock fortfarande den allra högsta - det är ju ett hus på prestigeadress vi har att göra med.
- Antal rum: 4.5 rum och kök
- Boarea: 141 kvm
- Areakälla: Enl förvaltarens info
- Objekttyp: Bostadsrätt
- Område: Linnéstaden
- Månadsavgift: 9 985 kr inkl värme och vatten, 215 kr i tillägg för bredband tillkommer.
- Byggnadstyp: Tjugotalsklassicism
- Byggår: 1929
- Våning: 3 av 7, 2,5 trappor
- Hiss: Ja
- Lägenhetsnummer: 20 / 1201
- Andel i föreningen: 5,10357%
- Andel av årsavgift: 5,1047%
- Balkong/Uteplats: Ja. Balkong i söderläge mot Slottsskogen.
- P-plats/parkering: Ja. Boendeparkering eller kö till närliggande garage.
- Fönster: 3-glas
- Uppvärmning: Fjärrvärme
- Ventilation: Mekanisk (endast frånluft)
- Fastighetsbeteckning: Olivedal 9:5
Visning
Kontakta mäklaren för mer information.
Mäklare
Byggnadsstilen
Tjugotalsklassicism
Epokerna inom arkitekturen avlöser varandra med relativt tvära kast vid tiden runt...
Läs merOm bostaden
På Alfhemsgatan 7 visar vi nu en fyra som passar utmärkt både för barnfamiljen och för er som helt enkelt vill bo riktigt bra i Göteborgs just nu mest attraktiva stadsdel. Lägenhetens alla golv är desamma som skickliga snickare lade in för snart 100 år sedan. Rumsindelningen likaså. Takhöjden är strax under tre meter, stuckatur och lister korrekta för tiden.
Här uppe i Öfre Linnéstaden härskar lugnet, men närservicen är det sannerligen inget fel på. Hungrig och tomt i kylen? Inga problem. Hitta-appen säger att inom en radie av 300 meter finns en fransk, en grekisk, en österrikare, tre italienare - och dessutom alldeles nyöppnade Bao på Rosengatan och klassikern Bar Robusta på Vega.
Åt andra hållet breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett populärt tillhåll för människor i alla åldrar. Några minuter bort ligger vackra naturreservatet, Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Perfekt inte minst för alla i området som har hund. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen.
Historien om Olivedal
Fram till sent 1800-tal fanns bara ängar och åkrar på Olivedal. Markerna tillhörde Älvsborgs Kungsladugård, mao de ägdes av Älvsborgs slott/fästning och skulle fungera som underhåll för slottet/fästningen. De arrenderades ut till brukare av olika slag. Precis som resten av södra Göteborg. Små gårdar, klungor av bebyggelse och landerier. Ett av landerierna var Olivedals herrgård. Oliveda(h)l är känt sedan tidigt 1800-tal men föregicks av andra gårdar. Under 1700-talet friköptes marken från Älvsborg. Gården döptes efter köpmannen Olof Melins dotter, Olivia. Familjen Melin behöll Olivedal fram till 1890 då marken köptes loss av Göteborgs stad som en del av stadsutbyggnaden. Herrgården Olivedals huvudbyggnad låg i kvarteret mellan Olivedalsgatan/Rosengatan och Vegagatan/Alvhemsgatan. Olivedal bestod av mangårdsbyggnad och uthus med en lång allé ned mot landsvägen mot Mölndal, som föregick Linnégatan. Mangården monterades ned och flyttades 1930 till Stora Härsjön i Lerums kommun men brann ned år 1944. Stenhusen vi idag ser i Olivedal och på Kommendantsängen, området som göteborgarna idag generellt kallar Linnéstaden, växte således upp runt herrgården. I samband med Rosengatans utdragning mellan Linnégatan och Vegagatan påbörjades också byggnation på sista delarna av Olivedals grönområden.
Kapprum
Ett mycket värdigt rum att hänga ifrån sig överrock, paraply, hatt och galoscher. Härifrån når du både badrum och gästwc, precis som det ska vara. Ekparkett.
Bibliotek
I det sena 20-talet var man noga med att göra ett fantastiskt första intryck. Vi kliver in i det magnifika biblioteket/spisrummet och det känns att vi trätt in i en stor lägenhet. Prioriteras umgänge? Ta plats i soffan, tänd både brasa och kanske en cigarr så ökar förutsättningarna för riktigt djupa samtal dramatiskt.
Kök och serveringsgång
Delar av serveringsgången är intakt med platsbyggda skåp som rymmer hur mycket porslin som helst. Köket har bra arbetsytor, klassiskt kallskafferi och plats för ett frukostbord. Fönster mot Alfhemsgatan.
Matsal
Med fönster ut mot Alfhemsgatan ligger den härliga matsalen. Detta är ett ovanligt stort rum med många möbleringsmöjligheter. Fönsternischer djupa nog att sitta i och tack vare burspråket blir vyn fri ända upp till toppen av Nordhemsbacken i norr och mot Slottsskogen och Linnéplatsen i söder. Behöver vi säga att ljusinsläppet är alldeles enastående? Nu är det gjort i alla fall. Detta stora rum andas 1920-tal i alla detaljer som de smäckra skjutdörrarna som försvinner in i vägg när de öppnas, den strama stuckaturen och det vackra parkettgolvet. Matsalen nås alltså från serveringsgång, bibliotek och vardagsrum.
Vardagsrum
Nu pratar vi sällskapsrum! En juvel med hörnläge. Stort och luftigt med fönster mot Alfhemsgatan i öster och två fönster och balkong mot Rosengatan i söder.
Stora sovrummet
Utanför fönstret finns föreningens bevarade förträdgård och vyn mot den gröna Slottsskogen och Naturhistoriska Museet ingår. Längs ena kortväggen finns en platsbyggd garderob.
Dressing room
Låt oss stanna lite vid detta med förvaring. Passagen mellan master bedroom och badrummet är en liten uppvisning i smart använt utrymme. Inbyggda garderober som räcker till all klädförvaring du kan önska.
Badrum
I förlängningen av dressing room ligger lägenhetens stora badrum - och det överraskar med dubbla ingångar. Intrycket är sobert, tidlöst och luftigt. Här finns badkar och duschalkov, handfat, kommod, handduksvärmare och wc.
Det mindre sovrummet/jungfrukammaren
Med lugnt läge mot Alfhemsgatan sover familjens yngsta, eller övernattande gäster, rofyllt och tyst. Alldeles perfekt som barnrum, gästrum eller arbetsrum. Och väldigt uppiggande med bevarad originalplanlösning.
Gäst-toa
Slut på toaköerna och avskilt från det privata.
Övrigt
Till lägenheten medföljer två förråd. Både i källaren. I källaren finns också en välutrustad tvättstuga.
På baksidan av fastigheten finns en gemensam innergård som används flitigt av de boende i huset. Innergården är öppen och rymlig med diverse planteringar, utemöbler, grill mm. Dessutom finns här cykelställ och soprum med källsortering.
Fastigheten är ansluten till bredbandsnät. I området gäller boendeparkering (boendekort M) eller så får man ställa sig i kö till p-plats i närliggande garage med priser från ca 1000 kr/månad.
Område
Linné
Linnéstaden betraktas som en av Göteborgs mest attraktiva stadsdelar. Kanske beror det på det rika utbudet av kaféer, restauranger och små, personliga butiker inom bland annat mode, inredning, skönhet och hälsa samtidigt som närheten finns till Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska Trädgården.
Om områdetVi hjälper dig att inreda ditt drömhem
Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.
Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
SpekulantregisterVI VÄRDESÄTTER DITT HEM
Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!