Karl Johansgatan 114A

Kungsladugård | 1918 | Arkitekt K S HANSSON

Med ett utsökt läge mot föreningens rofyllda gård kan vi nu presentera denna pärla. Högst upp i huset med ett fint renoverat kök, rymliga rum, vackra brädgolv med stora fönster i hörnläge är några av de attribut som ger detta sin charm. Här bor man i en lågt belånad förening med ett välskött hus och som om det inte vore nog finns möljigheten för den som vill att ansöka för uppbyggnad på vind! Möjligheterna är minst sagt många! Varmt välkommen på visning!

 • Antal rum: 2 rum och kök
 • Boarea: 66,4 kvm
 • Areakälla: Enligt uppmätning
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Kungsladugård
 • Månadsavgift: 4 228 kr inkl. värme, VA och kabel-TV. Utöver månadsavgiften tillkommer ett obligatoriskt tillägg på 118 kr/mån.
 • Bostadens indirekta nettoskuldsättning: 207 311 kr
 • Byggnadstyp: Landshövdingehus
 • Byggår: 1918
 • Våning: 3 av 3
 • Hiss: Nej
 • Lägenhetsnummer: 3323
 • Andel i föreningen: 1,4206%
 • Andel av årsavgift: 1,43235%
 • Balkong/Uteplats: Nej
 • P-plats/parkering: Nej
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Självdrag

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Nina Bergh

Fastighetsmäklare i Änggården, Majorna, Kungsladugård och i Gamla Masthugget

0760-05 11 20 | nina@alvhem.com

Byggnadsstilen

Landshövdingehus

Själva idén till att bygga hus med en våning i sten och två i trä föddes under ett 1800-tal som var präglat av svår bostadsbrist och eländiga levnadsförhållanden.

Läs mer
Beskrivning
Dokument
Karta

Om bostaden

I ett av Kungsladugårds äldsta landshövdingehuskvarter ligger det vackra ljusblå trähuset. Så välbevarat och en symbol för tidens hantverk. Brf Göteborg har en spännande bakgrund då två av föreningens hus ligger på Bagaregården och det tredje här i Kungsladugård. De bebyggdes som boenden för spårvagnschaufförerna med dess närhet till vagnhallarna som på den tiden var spårens två ändhållplatser. Brf Göteborg är idag en välskött förening med låg belåning, och har med stor sannolikhet Kungsladugårds vackraste trapphus efter en minutiös renovering i enlighet med husets historia.

Karl Johansgatan fick sitt namn år 1882 efter Karl XIV Johan och här bor du en kort promenad från Mariaplans alla restauranger och butiker, Klippans vackra kulturområde samt Chapmans Torgs gemytliga barer för att nämna några. I grannhuset finns dessutom Saluhallen Majorna Deli och Vilt.

Karl Johansgatan 114/Birgittagatan 2 är ett ljusblått u-format landshövdingehus med stora, spröjsade fönster som omsluter en liten grönskande trädgård. En stor vacker gammal ek ramar in gården och vår trappuppgång ligger med entré från just denna trädgård. Med inflytt under våren kommer du precis lagom till att både förträdgård och trädgården på baksidan av huset står i blom.

Hall

Tre trappor upp välkomnas du in genom lägenhetens vackra ytterdörr och in i hallen. Redan här väcks nyfikenheten när man från hallen kan blicka in i angränsande vardagsrum som ser luftigt och skönt tilltalande ut. I hallen ligger ett beigefärgat klinkergolv och bevarad träpanel klär de vitmålade väggarna som ger en gedigen känsla som bara uppnås med rätt material och omsorg för detaljer. Direkt till höger finns avhängningsyta och plats för sittbänk.

Vardagsrum

Vardagsrummet vars väggar är målade i en mörkare blågrå-ton blir en fin inramning mot det välvda taket och de vitmålade brädgolvet. Här slår man sig ner och njuter av lugnet med avslappnande jazz spelandes i bakgrunden och vardagsrummet binder ihop lägenheten med ingång till såväl hall och sovrum som kök. Dagtid flödar ljuset in från det vackra originalfönstret varifrån man har en fin utsikt över grönområdet utanför. Rummets kvadratiska form gör det lätt att möblera med soffa, fåtölj och tv möbel. Från vardagsrummet har man direktkontakt med det förhållandevis rymliga köket vilket är trevligt när gästerna är på besök. När huset byggdes fanns kakelugnar både i samtliga rum och det finns till och med några kvar i huset!

Kök

Köket har en vacker utsikt mot kastanjeträdet som snart kommer börja blomma igen och fönstret blir som en vacker grönskande tavla. Väggarna är med träpanel och det vita brädgolvet ligger även här, vilket binder samman lägenhetens samtliga rum på ett naturligt sätt. Köket är utformat i massivt trä som handmålats i en mattgrön färg och det är tydligt att detta kök är genomfört med omtanke. Här erbjuds gott om arbetsyta i vinkel på en bänkskiva i massiv ek och invid dörren står integrerad fullstor kyl/frys. I övrigt består den maskinella utrustningen av integrerad varmluftsugn i bekväm höjd samt spishäll med induktion, fläkt och diskmaskin. Ovan bänkskivan sitter vitt rektangulärt kakel och skåp med belysning och invid fönstret får köksbordet gott om plats för flera sittande gäster. När huset byggdes fanns här en köksingång som idag är igensatt men som fortfarande syns från svalen.

Sovrum

I fil med vardagsrummet har vi lägenhetens generösa sovrum som är gjort för avkoppling. Platsbyggd förvaring i sex höga garderober löper längs ena långsidan och rymmer det mesta i klädväg. Rummet går i en rogivande ljusgrön färg och det höga spröjsade fönstret i kombination med brädgolven, takhöjd och gjutjärnselement bidrar till den ombonade känslan som är så svår att sätta fingret på men som så många bara älskar. Rummets storlek är ordentligt och här får man plats för en enorm säng om man skulle vilja, extra förvaring och det självklara hemmakontoret utan att det tar upp någon plats. Från sovrummet har man även ingång till badrummet.

Badrum

Med direkt anslutning till hallen ligger lägenhetens badrum som både nås från hallen och sovrummet och har en helt unik utformning och bra storlek för att vara i en landshövingelägenhet. Rummet är helkaklat med stora rektangulära vita plattor i kombination med ljusgrått kakel i dusch och vid kommoden på väggarna samt mörkgrå klinker på golvet med underliggande golvvärme. Duschen är placerad i en nisch med en duschdörr som inte tar någon extra plats och i övrigt är rummet inrett med wc, kommod, spegel och tvättmaskin och handdukstork. Där duschen är idag var tidigare en toalett som man hade ingång till från svalen. Den dörren är igensatt men finns kvar från utsidan.

Övrigt

Till lägenheten hör ett källarförråd och ett vindsförråd. Här finns möjlighet att ansöka om att få bygga etage. Flera lägenheter i föreningen har fått gjort det tidigare.

Lägenheten står registrerad som 61,5 kvadratmeter i lägenhetsregistret.

Möjlig vindsuppbyggnad

I föreningen har några medlemmar köpt loss vindsytan ovanför och byggt upp. Den möjligheten finns även här. Frågan ska ställas till styrelsen och godkännas och därefter ska bygglovshandlingar lämnas till Stadsbyggnadskontoret. Samtliga kostnader (ritningar, besiktningar, arbetskostnader, material, ställningar mm) bekostas av medlemmen.

Område

Majorna och Kungsladugård

I förlängningen av Göteborgs innerstad, mot stadens västra delar, breder Majorna och Kungsladugård ut sig. Området avgränsas av Masthugget, Slottsskogen och Göta älvs hamninlopp och bebyggelsen består till stor del av de karaktäristiska landshövdingehusen i tre våningar; en i sten och två i trä.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.