Kungälvsgatan 8A

Bagaregården | 1926-1929

Med ett av Bagaregårdens favoritlägen ligger den här hemtrevliga och charmiga tvåan. Här finns allt man önskar sig av en landshövdingehuslägenhet - framtagna brädgolv, vackra spegeldörrar, och inte minst de stora spröjsade originalfönstren i motsatta väderstreck som gör hemmet härligt ljust. Dessutom ett ovanligt rymligt kök, som precis som badrummet är stilfullt renoverat och i mycket fint skick. Välskött och välmående förening. Två stora förråd på vind och i källare.

 • Antal rum: 2 rum och kök
 • Boarea: 56,1 kvm
 • Areakälla: Föreningens information
 • Objekttyp: Andel i bostadsförening
 • Område: Bagaregården
 • Månadsavgift: 4 162 kr inkl. värme, VA. Obligatoriska tillägg för fiber (159 kr/mån) tillkommer.
 • Bostadens indirekta nettoskuldsättning: 267 331 kr (Baserat på årsredovisningen för 2023.)
 • Byggnadstyp: Landshövdingehus
 • Byggår: 1926-1929
 • Övriga utrymmen: Andelsrättsinnehavaren nyttjar två förråd, ett på vinden och ett i källaren. Stor tvättstuga där det är lätt att få tid. På vinden finns både biljardbord och pingisbord.
 • Våning: 2 av 3
 • Hiss: Nej
 • Lägenhetsnummer: 11 (LM1101)
 • Andel i föreningen: 6,18812%
 • Andel av årsavgift: 6,20913%
 • Balkong/Uteplats: Nej. Föreningen har flera fina uteplatser i trädården. Den utanför uppgång 8A är solig större delen av dagen, och på baksidan finns en kvällssolig uteplats.
 • P-plats/parkering: Nej. Boendeparkering å gatorna i området.
 • Fönster: 2-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Självdrag
 • Fastighetsbeteckning: Bagaregården 5:7

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Ann Stenmark

Fastighetsmäklare i Bagaregården och östra centrum

0766-44 66 03 | ann@alvhem.com

Byggnadsstilen

Landshövdingehus

Själva idén till att bygga hus med en våning i sten och två i trä föddes under ett 1800-tal som var präglat av svår bostadsbrist och eländiga levnadsförhållanden.

Läs mer
Beskrivning
Dokument
Karta

Om bostaden

Kungälvsgatan är en lugn återvändsgata i hjärtat av Bagaregården. Här samsas grönska med landshövdingehus, lekplats, kostumör, tatueringssalong, frisör och två kvarter upp längs Ånäsvägen ligger Redbergsplatsen med fler butiker, restauranger, spårvagnar och bussar.

Vinkelhuset på Kungälvsgatan 8 ritades av arkitekt J. Hilding Johansson, och uppfördes under åren 1926-1929. Byggnadens välskötta yttre gör det uppenbart att dess ägare, Bostadsföreningen Sjätte Bohus, har ett brinnande engagemang i sitt hus. Här ser vi ett mycket lyckat exempel på varsamt utförda renoveringar där man haft stor respekt för arkitekturen och den 20-talsklassicistiska byggnadsstilen. Mycket är sig likt sedan 1920-talet – portarna i massiv ek har man låtit en lokal snickare nytillverka efter originalritningarna, fasaden har återställts enligt ursprungsutförande och lägenhetsdörrarna är målade med äggoljetempera precis som då huset var nytt. Bäst av allt: de spröjsade originalfönstren med sina vågiga, handblåsta glas sitter kvar, och är dessutom i utmärkt skick efter att ha renoverats för några år sedan.

Huset omgärdas av en fint anlagd trädgård med uteplatser, grusgångar, äppelträd, bärbuskar, rosor, blomsterrabatter och fläder.

Här finns nu möjligheten att flytta in i en ljus och välplanerad tvåa där bevarade 20-talsdetaljer möter det modernt praktiska på bästa möjliga vis. I merparten av lägenheten sätter man fötterna på det ursprungliga brädgolvet, som slipats och lackats. Vackra spegeldörrar och fina detaljer ger bostaden en charmig inramning. Både kök och badrum renoverades 2011 med smakfulla och klassiska val, och båda har fått ett ansiktslyft under de senaste åren. Det känns tydligt att lägenheten är ett älskat hem, och när det nuvarande ägarparet ombeds beskriva sin bostad låter det såhär:

"Lägenheten känns som en varm kram, som en mjuk stickad kofta att ta på sig en mörk höstkväll, som en gammal vän. Ljuset flödar in genom vardagsrumsfönstret från förmiddagen, och vid dagens senare del fylls kök och sovrum med varm kvällssol, ofta lagom till middagstid. Vilket fönster vi än tittar ut igenom bjuds vi på så fin utsikt. Från vardagsrummet ser vi vårt fantastiska grannhus över vägen, rosenbuskarna i vår trädgård och gullregn vid lekplatsen. Från sovrummet och köket ser vi äppelträdet blomma och löven bli orangea på den stora lönnen om hösten. Brädgolvet, spegeldörrarna och de handblåsta fönsterglasen är favoritdetaljer som ger en hemtrevlig, mjuk, känsla. Något som vi särskilt har uppskattat är hur det stora köket blir lägenhetens hjärta. Som mest har vi suttit 9 personer runt matbordet."

HALL

Den första delen av hallen ger plats för avhängning och gott om ytterligare förvaring i en rymlig klädkammare. Väggarna pryds av Josef Franks tapet "Paradiset", och golvet är det ursprungliga brädgolvet som sedan löper vidare in i lägenheten. Hatt och skohylla i valnöt har byggts särskilt för att passa utrymmet.

Några steg in i bostaden nås den inre hallen, som binder samman lägenhetens samtliga rum. Här är väggarna målade i Jotuns nyans "Space".

KÖK

Ett riktigt ombonat och sällskapsvänligt kök som är ovanligt stort för att vara i ett landshövdingehus. Naturlig plats finns för ett matbord av större modell (6 ordinarie platser är inga konstigheter och med hjärterum ryms betydligt fler sittande gäster också). Det stora fönstret vetter mot trädgården på husets baksida och bjuder på en mysig utsikt över karaktäristiska hus och ljuvlig grönska. Köket renoverades 2011 i ett snyggt, tidlöst utförande. För några år sedan fick köket ett ansiktslyft som gör det ännu bättre passar lägenhetens varma framtoning. Då målades skåpsluckorna och lådfronterna i nyansen Clay Pale, och luckor till skafferi och kyl/frys i Forest Moss, båda färgerna från Little Greene. Stänkskydd i form av vitt kakel och bankskiva i mörk laminat. Induktionshäll, varmluftsugn och diskmaskin är allt från 2011 medan fläkten och den integrerade kyl/frysen är från 2013. Väggarna pryds av tapeten "Eldblomma" från Svenskt tenn, i den gråblå färgställningen.

VARDAGSRUM

Vardagsrummet är stort, och har en form som gör att det tacksamt låter sig möbleras med både en ordentlig soffgrupp och matsalsbord eller arbetsplats om så önskas. Fönstret vetter mot Kungälvsgatan, och väderstrecket gör att här alltid är härligt ljust. Vägarna är målade i Bone China Blue - Mid från Little Greene, en svalt ljusblå nyans som framhäver snickerierna på ett tjusigt sätt.

Sovrum

Sovrummet är av bra storlek, med gott om plats för dubbelsängen. Här vetter fönstret mot husets trädgård, och det ostörda läget gör att man gärna sover med fönstret öppet under sommarhalvåret och låter fågelkvitter agera väckarklocka. Fint ljusinsläpp tas väl emot av den mjuka väggfärgen "Cream" från File under Pop. Garderoben platsbyggdes 2020 och är inmålad i nyansen "Nude", även den från File under Pops kollektion.

Badrum

Badrummet, som renoverades 2011 i samband med stambytet, är mycket fräscht och väldisponerat. Vitt kakel och grått klinkergolv med värme. Invikbara duschdörrar i glas och lyxig takdusch. Kommod, sidoskåp, och väggskåp är nytt, och har målats in i en behaglig kulör från Little Greene. Om du gärna vill ha tvättmaskin skulle det finnas plats att sätta in det där skåpet bredvid handfatet står.

Andelsrättsinnehavaren nyttjar två förråd, ett i källaren och ett på vinden.

Område

Bagaregården

År 1911 fastställdes en medeltidsinpirerad stadsplan för Bagaregården. Gatustrukturen skapades av stadsingenjören Albert Lilienberg och har lätt krökta gator, som är signifikant för honom. Här finns något för alla – de charmiga landshövdingehusen blandas med pampiga stenhus, smart folkhemsarkitektur och stilig funkis. För att inte tala om alla mysiga villor…

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.