Bagaregården

Stadsdel

År 1911 fastställdes en medeltidsinpirerad stadsplan för Bagaregården. Gatustrukturen skapades av stadsingenjören Albert Lilienberg och har lätt krökta gator, som är signifikant för honom.

Här finns något för alla – de charmiga landshövdingehusen blandas med pampiga stenhus, smart folkhemsarkitektur och stilig funkis. För att inte tala om alla mysiga villor och radhus! Något som var viktigt för Albert Lilienberg var ”gatans konst”. Han såg till att där planterades träd och gjorde även små platsbildningar såsom Uddevallaplatsen, Gustavsplatsen och Viloplatsen. Bagaregården har förklarats vara av nationell betydelse, en arkitekturhistoriskt och socialhistoriskt värdefull bebyggelse. I området bor du nära naturen och city på samma gång med en känsla av småstadsidyll.

Populär stadsdel

Bagaregården är ett fantastiskt område. Här har du närhet till det mesta, mataffärer, kollektivtrafik, förskola, skola och naturområden. Under de senaste åren har området blommat upp med nya restauranger som gör att kvarteret lever även kvällstid. En av dessa är Enoteca Roma, en italienare med vin och mat. På Waernsgatan 1 hos butiken Byns Deco Gbg hittar du handplockade produkter, både gammalt och nytt. I kvarteret huserar även en och annan konstnär och frisör.

Danska Vägen

Ett stankast bort från Bagaregården ligger Danska Vägen, en cirka två kilometer lång gata med ett flertal mysiga caféer, butiker och restauranger. Här finns det populära glasscaféet Lejonet & Björnen med områdets i särklass bästa glass. Är du sugen på en hamburgare eller bara ute efter ett trevligt ställe att ta ett glas på är Ostindiska Ölkompaniet ett självklart val.

Delsjöområdet

För dig som uppskattar vacker natur så finns Delsjöområdet, en 760 hektar skog med ett stort antal motionsslingor och stigar. Utöver lederna finns även badstränder, fiskeplatser, klättermiljöer, uthyrning av kanoter och kajaker, en golfanläggning samt två supermysiga caféer, Kaffestugan Lyckan och Bertilssons stuga. Det förstnämnda ligger i den södra delen av Delsjön, ett stenkast från den allmänna badplatsen och det andra ligger i den bortre änden av Lilla Delsjön. När snön lagt sig förvandlas området till ett vinterparadis för pulkaåkning, skidturer, långfärdsskridskor med mera. Brudarebacken – Delsjöområdets eget fjäll – har knappliftar, servicebyggnad, konstsnöanläggning, servering och skiduthyrning.

Skatås och Härlanda Tjärn

Skatås motionscentrum ligger mellan Härlanda tjärn och Delsjön. Här finns en stor sportanläggning med gym, utomhusgym, frisbeegolfbana, fotbolls- och beachvolleybollplaner samt motionsslingor. Här finns möjlighet att hyra kanoter och det arrangeras även flera olika sorters utomhusaktiviteter. Härlanda Tjärn är en populär badsjö med gräsytor, sandstrand och bryggor att bada från. Här finns även anlagda motionsslingor samt kafé och kiosk.

Fler artiklar

Stadsdel

Esperantoplatsen – oasen vid foten av Kungshöjd

Stadsdel

Jonsered

Stadsdel

Nedre Johanneberg