Linnéstaden

Linnégatan 60

På Linnés solsida återfinns denna attraktiva 20-talstrea med stort platsbyggt kök i tidstypiskt stil och österbalkong. Ett kvalitativt boende med all tidstypisk charm bevarad - vackra originalfönster, serveringsskåp, oljad stavparkett, brädgolv, klädkammare och renoverat badrum. Fin fastighet med hiss och goda hyresintäkter.

Planskiss

Visa fler planskisser

Beskrivning

Välkommen till ett exceptionellt boende med kvalitéer utöver det vanliga. Eller vad sägs om att bo mitt på Linnégatans solsida med allt vad stadsdelen har att erbjuda inpå knuten, men ändå insynsskyddat och fritt från störande trafik. Arkitekt Carl Bengtsson som ritade huset hade en klar idé om hur lägenheterna skulle se ut när huset byggdes 1927 och än idag är det mesta intakt. Planlösningen är klassisk med sovrum och stort platsbyggt kök mot gården, medan vardagsrum samt ytterligare ett sällskapsrum eller sovrum vetter mot Linnégatan. Däremellan en möblerbar hall, en charmig serveringsgång och i anslutning till denna ett renoverat badrum. Den genomgående planlösningen med enorma fönsterpartier åt både öst och väst, den ljusa färgskalan och öppenheten mot både gården och gatan, gör sammantaget att lägenheten upplevs som extremt ljus. Frukosten intas med fördel på balkongen som vetter mot den härligt grönskande innergården. Det mesta av den ursprungliga tjugotalscharmen finns bevarad i form av ca 3 meters takhöjd, vackra tak med stram stuckatur och rosetter, fina profilerade lister, massiva oljade ekgolv, gedigna gjutjärnselement, serveringsskåp, spegeldörrar etc. Den öppna spisen i vardagsrummet är ett smycke i sig, precis som de oerhört vackra originalfönstren. Kort sagt - detta är ett hem att förälska sig i. Brf Kommendantsängen är en ovanligt välskött förening med många eldsjälar vilket speglas i den vackra fastigheten men också de låga avgifterna!

Hall

Vik av från Linnégatans myller och upp mot den stora, välvda träporten. Inne i den prydligt nyrenoverade portgången, målad i vackra dova färger och med lampor från Byggfabriken, leds man vidare in i det tidstypiska trapphuset. Det märks att detta är en förening som månar om sitt hus - allt är väl omhändertaget och genomtänkt. Hissen, även den renoverad tar dig smidigt upp till andra våningen (våningsplanet över lokalplanet). Lägenhetens hall är ovanligt pampig och välkomnade med öppningar åt både kök, serveringsgång och vardagsrum. I samband med att lägenhetens kök renoverades valde man att öppna upp en del av väggen mot hallen och resultatet är ovanligt lyckat. Hallen känns mer som ett rum och här finns utrymme finns för exempelvis en byrå och en fåtölj. Alldeles till höger finns en praktisk nisch med gott om plats för både ytterkläder och skor. Hallens väggar är tapetserade med en tidstypisk tapet från William Morris och ger tillsammans med det vitmålade brädgolvet, gjutjärnselementet och den generösa takhöjden ett mycket stilfullt första intryck.

Vardagsrum

Till höger om hallen återfinns det luftiga och spatiösa vardagsrummet. Ett osedvanligt ljust och harmoniskt rum med gott om plats för flera olika funktioner. I ena hörnet finns en vacker, vitmålad öppen spis - som dock inte är i bruk. Vackra tak med originalstuckatur och takrosett samt en takhöjd om ca 3 meter förstärker 20-talskaraktären ytterligare. Det stora fönsterpartiet, ett smycke i sig, med inte mindre än fyra öppningsbara fönster i rakt västerläge gör att ljuset flödar in en stor del av dagen och kvällen. Fönsterbräden av ljus gråmelerad kalksten, breda nog att rymma både växter och diverse prydnadsföremål, är också lämningar från sent 20-tal. Väggarna är målade i en bruten vit nyans och golvet pryds av massiv oljad stavparkett. Här ryms utan problem både soffgrupp, läsfåtölj och matsalsbord för den som så önskar.

Sovrum/allrum

I fil med vardagsrummet ligger det största sovrummet, även detta ett härligt ljust och behagligt rum. Detta rum är även utmärkt som matsal eller ytterligare ett sällskapsrum om man så vill. En bruten vit nyans ger rummet en vilsam atmosfär och framhäver fint det vitmålade taket med takrosett och stilfull stuckatur. Fönsterpartiet är lika imponerande och med samma storslagna vy över Linnégatan nedanför. Mellan de båda rummen i fil finns en bred öppning med vackra ursprungliga skjutdörrar och längs ena väggen finns flertalet vita garderober.

Serveringsgång

En charmig serveringsgång leder vidare till badrummet och förbinder allrummet/sovrummet med det platsbyggda köket. I den bortre delen av serveringsgången, intill köket, finns ett vackert tidstypiskt serveringsskåp med plats för mycket. Dessutom finns en praktisk och rymlig klädkammare, klädd i fin pärlspont och med gott om förvaring. På golvet i klädkammaren ligger orientaliska plattor från Marrakech Design. Väggarna är målade i en bruten vit nyans och på golvet ligger samma vitmålade originalbrädgolv som i kök och hall.

Badrum

Ett rymligt och renoverat badrum i tidlösa färger och material. Här ryms idag en dusch med vikbara glasväggar, en wc-stol och en handukstork. På motsatt sida finns ett handfat med en vit kommod och översittande spegel samt belysning. En marmorskiva fortsätter till vänster om handfatet och ger avställningsyta. Under den finns en kombinerad tvättmaskin/torktumlare samt hyllplan för förvaring. På golvet ligger vit mosaik med underliggande värmeslingor och väggarna är klädda med stora kakelplattor. I taket sitter infällda spotlights med dimmer för en behaglig belysning.

Kök

Ett oerhört trivsamt sällskapskök där stor hänsyn har tagits till originalkaraktären, men ändå med moderna inslag. Köket platsbyggdes 2010 av Asterbergs och stor vikt har lagts på möjligheten till stora middagar och social samvaro. En av väggarna togs ner för att på så vis skapa ett öppnare intryck. De vita ramluckorna i klassisk stil och det vita kaklet bryter fint mot bänkskivor av carraramarmor och oljad ek. Ett flertal över- och underskåp erbjuder gott om förvaring och dessutom finns ett charmigt hörnskafferi med pärlspont och profilerad dörr där det mesta får plats. Från det stora fönsterpartiet ges en fin vy ner över den stora grönskande gården och den djupa nischen ger utmärkt avställningsyta. Köket rymmer ett ordentligt matbord där hela familjen och vännerna kan samlas. Detta får anses höra till ovanligheterna i en äldre lägenhet. Köket är utrustat med en extra bred induktionshäll, varmluftsugn och översittande diskret fläkt samt en inbyggd kyl/frys och en diskmaskin i rostfritt. För den som vill bygga in en diskmaskin finns luckan sparad. Belysningen är väl ombesörjd i form av infällda downlights under överskåpen och riktbara spotlightsskenor i taket.

Sovrum

Intill köket finns det mindre sovrummet, tyst beläget in mot gården. Rummet ger plats för dubbelsäng om man istället vill nyttja det större sovrummet ut mot gatan som ytterligare ett sällskapsrum. Detta användes ursprungligen som jungfrukammare med separat ingång från trapphuset. Idag används detta rum som barnrum men användningsområdet är många beroende på behov. Väggarna är målade i en bruten vit nyans även här pryds golvet av vitmålade brädgolv. Härifrån nås balkongen och de vackert spröjsade dörrarna bjuder in morgonsolen i rummet.

Balkong

De helglasade pardörrarna i tidstypisk stil, som sattes in då balkongerna byggdes, gör att ljuset flödar in i sovrummet. Väl ute på balkongen kan man njuta av solen fram till lunchtid tack vare det raka österläget. Härifrån blickar man ut över den ovanligt stora och härligt grönskande innergården. Balkongens storlek om ca 1,30 x 3 meter ger plats åt flera sittplatser och planteringar.

Fakta

Objekttyp

Bostadsrätt

Rum

3 rum och kök

Area

98 kvm

Avgift

4 021 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv

Byggnationsår

1927

Driftskostnad

4 000 kr/år

Ansvarig mäklare

Sandra Guerrero

Sandra Guerrero

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

Beskrivning

Välkommen till ett exceptionellt boende med kvalitéer utöver det vanliga. Eller vad sägs om att bo mitt på Linnégatans solsida med allt vad stadsdelen har att erbjuda inpå knuten, men ändå insynsskyddat och fritt från störande trafik. Arkitekt Carl Bengtsson som ritade huset hade en klar idé om hur lägenheterna skulle se ut när huset byggdes 1927 och än idag är det mesta intakt. Planlösningen är klassisk med sovrum och stort platsbyggt kök mot gården, medan vardagsrum samt ytterligare ett sällskapsrum eller sovrum vetter mot Linnégatan. Däremellan en möblerbar hall, en charmig serveringsgång och i anslutning till denna ett renoverat badrum. Den genomgående planlösningen med enorma fönsterpartier åt både öst och väst, den ljusa färgskalan och öppenheten mot både gården och gatan, gör sammantaget att lägenheten upplevs som extremt ljus. Frukosten intas med fördel på balkongen som vetter mot den härligt grönskande innergården. Det mesta av den ursprungliga tjugotalscharmen finns bevarad i form av ca 3 meters takhöjd, vackra tak med stram stuckatur och rosetter, fina profilerade lister, massiva oljade ekgolv, gedigna gjutjärnselement, serveringsskåp, spegeldörrar etc. Den öppna spisen i vardagsrummet är ett smycke i sig, precis som de oerhört vackra originalfönstren. Kort sagt - detta är ett hem att förälska sig i. Brf Kommendantsängen är en ovanligt välskött förening med många eldsjälar vilket speglas i den vackra fastigheten men också de låga avgifterna!

Hall

Vik av från Linnégatans myller och upp mot den stora, välvda träporten. Inne i den prydligt nyrenoverade portgången, målad i vackra dova färger och med lampor från Byggfabriken, leds man vidare in i det tidstypiska trapphuset. Det märks att detta är en förening som månar om sitt hus - allt är väl omhändertaget och genomtänkt. Hissen, även den renoverad tar dig smidigt upp till andra våningen (våningsplanet över lokalplanet). Lägenhetens hall är ovanligt pampig och välkomnade med öppningar åt både kök, serveringsgång och vardagsrum. I samband med att lägenhetens kök renoverades valde man att öppna upp en del av väggen mot hallen och resultatet är ovanligt lyckat. Hallen känns mer som ett rum och här finns utrymme finns för exempelvis en byrå och en fåtölj. Alldeles till höger finns en praktisk nisch med gott om plats för både ytterkläder och skor. Hallens väggar är tapetserade med en tidstypisk tapet från William Morris och ger tillsammans med det vitmålade brädgolvet, gjutjärnselementet och den generösa takhöjden ett mycket stilfullt första intryck.

Vardagsrum

Till höger om hallen återfinns det luftiga och spatiösa vardagsrummet. Ett osedvanligt ljust och harmoniskt rum med gott om plats för flera olika funktioner. I ena hörnet finns en vacker, vitmålad öppen spis - som dock inte är i bruk. Vackra tak med originalstuckatur och takrosett samt en takhöjd om ca 3 meter förstärker 20-talskaraktären ytterligare. Det stora fönsterpartiet, ett smycke i sig, med inte mindre än fyra öppningsbara fönster i rakt västerläge gör att ljuset flödar in en stor del av dagen och kvällen. Fönsterbräden av ljus gråmelerad kalksten, breda nog att rymma både växter och diverse prydnadsföremål, är också lämningar från sent 20-tal. Väggarna är målade i en bruten vit nyans och golvet pryds av massiv oljad stavparkett. Här ryms utan problem både soffgrupp, läsfåtölj och matsalsbord för den som så önskar.

Sovrum/allrum

I fil med vardagsrummet ligger det största sovrummet, även detta ett härligt ljust och behagligt rum. Detta rum är även utmärkt som matsal eller ytterligare ett sällskapsrum om man så vill. En bruten vit nyans ger rummet en vilsam atmosfär och framhäver fint det vitmålade taket med takrosett och stilfull stuckatur. Fönsterpartiet är lika imponerande och med samma storslagna vy över Linnégatan nedanför. Mellan de båda rummen i fil finns en bred öppning med vackra ursprungliga skjutdörrar och längs ena väggen finns flertalet vita garderober.

Serveringsgång

En charmig serveringsgång leder vidare till badrummet och förbinder allrummet/sovrummet med det platsbyggda köket. I den bortre delen av serveringsgången, intill köket, finns ett vackert tidstypiskt serveringsskåp med plats för mycket. Dessutom finns en praktisk och rymlig klädkammare, klädd i fin pärlspont och med gott om förvaring. På golvet i klädkammaren ligger orientaliska plattor från Marrakech Design. Väggarna är målade i en bruten vit nyans och på golvet ligger samma vitmålade originalbrädgolv som i kök och hall.

Badrum

Ett rymligt och renoverat badrum i tidlösa färger och material. Här ryms idag en dusch med vikbara glasväggar, en wc-stol och en handukstork. På motsatt sida finns ett handfat med en vit kommod och översittande spegel samt belysning. En marmorskiva fortsätter till vänster om handfatet och ger avställningsyta. Under den finns en kombinerad tvättmaskin/torktumlare samt hyllplan för förvaring. På golvet ligger vit mosaik med underliggande värmeslingor och väggarna är klädda med stora kakelplattor. I taket sitter infällda spotlights med dimmer för en behaglig belysning.

Kök

Ett oerhört trivsamt sällskapskök där stor hänsyn har tagits till originalkaraktären, men ändå med moderna inslag. Köket platsbyggdes 2010 av Asterbergs och stor vikt har lagts på möjligheten till stora middagar och social samvaro. En av väggarna togs ner för att på så vis skapa ett öppnare intryck. De vita ramluckorna i klassisk stil och det vita kaklet bryter fint mot bänkskivor av carraramarmor och oljad ek. Ett flertal över- och underskåp erbjuder gott om förvaring och dessutom finns ett charmigt hörnskafferi med pärlspont och profilerad dörr där det mesta får plats. Från det stora fönsterpartiet ges en fin vy ner över den stora grönskande gården och den djupa nischen ger utmärkt avställningsyta. Köket rymmer ett ordentligt matbord där hela familjen och vännerna kan samlas. Detta får anses höra till ovanligheterna i en äldre lägenhet. Köket är utrustat med en extra bred induktionshäll, varmluftsugn och översittande diskret fläkt samt en inbyggd kyl/frys och en diskmaskin i rostfritt. För den som vill bygga in en diskmaskin finns luckan sparad. Belysningen är väl ombesörjd i form av infällda downlights under överskåpen och riktbara spotlightsskenor i taket.

Sovrum

Intill köket finns det mindre sovrummet, tyst beläget in mot gården. Rummet ger plats för dubbelsäng om man istället vill nyttja det större sovrummet ut mot gatan som ytterligare ett sällskapsrum. Detta användes ursprungligen som jungfrukammare med separat ingång från trapphuset. Idag används detta rum som barnrum men användningsområdet är många beroende på behov. Väggarna är målade i en bruten vit nyans även här pryds golvet av vitmålade brädgolv. Härifrån nås balkongen och de vackert spröjsade dörrarna bjuder in morgonsolen i rummet.

Balkong

De helglasade pardörrarna i tidstypisk stil, som sattes in då balkongerna byggdes, gör att ljuset flödar in i sovrummet. Väl ute på balkongen kan man njuta av solen fram till lunchtid tack vare det raka österläget. Härifrån blickar man ut över den ovanligt stora och härligt grönskande innergården. Balkongens storlek om ca 1,30 x 3 meter ger plats åt flera sittplatser och planteringar.