Linnéstaden

Majorsgatan 10

Ljus och luftig 3,5:a med hiss och suveränt läge i Linné. Två drömlika balkonger, varav en stor söderbalkong med sol stor del av dagen. Fritt läge på våning 4 av 5. Stuckaturer, takrosetter, brädgolv och spegeldörrar. Genomgående trivsam planlösning. Renoverat badrum med, dusch, bubbelbadkar och TM.

Planskiss

Visa fler planskisser

Beskrivning

Modern fingerfärdighet möter vackert sekelskifte. Med finess och utan att tappa fokus på de vackra detaljer som hörde vårt förra århundrade till, har Alvhem nu nöjet att presentera detta sällsynta hem. Perfekt för barnfamiljen eller för er som vill byta ut villan eller radhuset mot en renoverad bostadsrätt med ett extremt fint läge i Linné. Nära Linnégatans rika utbud men ändå avskilt och tyst. Du som har letat ett hem med tre möjliga rum inser säkert hur unikt detta tillfälle är. Detta är ett hem för dig med högt ställda krav, för förutom att vara totalrenoverat i minsta detalj så kan detta hem även erbjuda ett högt soligt läge, genomgående vackra sekelskiftesdetaljer, rymligt renoverat badrum med bubbelbadkar och tvättmaskin, socialt kök och inte mindre än två smidesbalkonger. En med utsikt ner mot Linnégatan och en om 5,5 kvm mot en öppen grönskande innergård i söder. Föreningen är trivsam med god grannsämja och välrenoverad fastighet.

Hall

Efter att ha klivit in i trapphuset och tagit hissen till våning fyra så inser man snabbt att detta är en välskött förening. Allt är målat i tidstypiska färger och samtliga lägenhetsdörrar består av mörkröda profilerade säkerhetsdörrar. Föreningen har satsat både pengar och kraft på fastigheten. Det första som blir påtagligt när du gläntar på dörren till detta hem är den väl tilltagna takhöjden. För visst inger det en speciell känsla att stiga in i en lägenhet med nära tre meter i tak. Golvet som möter dig utgörs av svarta plattor av granit, både praktiskt och stilfullt. Under ligger dessutom värmeslingor som ser till att dina bara fötter får ett varmt mottagande. På kortsidan av hallen, alldeles innanför entrédörren, finns bra förvaring för alla jackor, skor och väskor i form av tre platsbyggda garderober i högblankt vitt. Överskåp ser till att takhöjden utnyttjas till fullo. I taket sitter infällda spotlights vilket ger en stilren belysning åt rummet. Hallen blir lite av navet i denna lägenhet då ljuset från samtliga rum flödar in och binder ihop den på ett trivsam sätt.

Kök

Köket renoverades av de tidigare ägarna och resultatet är ett stilrent kök i klassiska färgsättningar och tidlösa materialval. Umgänge tycks varit ledordet vilket avspeglas i köksmaskinernas disposition längs med två av långsidorna. Här finns gott om utrymme för flera kockar och matlagningen blir lätt en syssla som engagerar hela familjen. Köksluckorna (Marbodal) är vita med rostfria beslag och bryter fint mot de mörka arbetsbänkarna i valnöt. Den maskinella utrustningen går i rostfritt och består av gasspis med elektrisk ugn, kyl och frys (båda från 2019) i fullhöjd, fläktkåpa, inbyggd mikro samt diskmaskin (2019). Vid matplatsen får många matgäster plats. Här tillbringar ägarna gärna mycket tid tillsammans med sina vänner. Köket avgränsas från hallen genom en vacker dörröppning med överljus. Konstellationen utgör en utsmyckning i sig och fångar din blick så snart du styr stegen mot detta rum. Breda, ljusa brädor från husets födelse pryder golvet och ger den känsla man eftersträvar i ett boende från förra sekelskiftet.

Balkong

Denna lägenhet är en av få som kan stoltsera med inte bara en utan två balkonger! En hög balkongdörr i vitt, med fina snickerier och glas hela vägen ner, leder dig ut till den större balkongen i fritt söderläge, uppförd 2007. Ytan är väl tilltagen och ger gott om plats för trivsamma middagar i den ljumma sommarsolen som får fritt spelrum över den stora innergården. Balkonggolvet utgörs av träplank som känns mjukt mot bara fötter och räcket i svart smide ger den en fin inramning. El är dragen hit ut vilket gör att du kan nyttja balkongen långt in på sena kvällar. Solen är närvarande från tidig förmiddag till sen eftermiddag/kväll.

Sovrum/arbetsrum

I anslutning till köket ligger ett litet rum med många möjligheter. De nuvarande ägarna disponerar det som barnkammare, någon annan ser kanske möjligheten att skapa ett arbetsrum. Eller varför inte ett gästrum, klädkammare eller yogarum? Möjligheterna är många och behovet får styra valet. Väggarna är vita och golvet utgörs av ljusa brädor liknande de i köket. Ett smalare fönster bjuder in ljuset. Som i många andra lägenheter från förra sekelskiftet har väggen som vetter ut mot trapphuset fått en karaktäristisk rundning. Direkt till höger om den vackra spegeldörren som delar av rummet från köket har extra förvaring skapats i form av platsbyggda skåp, läckert integrerade i väggen. Alltsammans döljs bakom stilrena släta luckor i vitt.

Vardagsrum

Med sin tilltagna takhöjd, höga fotlister och vitlaserade furugolv är detta ett rum att trivas i! Väggarna är behagligt vita och den ljusa golvytan ger plats åt både en stor soffgrupp, tv-möbel, bokhylla och läshörna. Ett stort fönster (dessa kommer att bytas inom kort) med överljus och bred nisch ger tillsammans med den glasade balkongdörren ett rum som präglas av ljus och rymd. Något som förstärks ytterligare tack vare den breda öppningen med profilerade pardörrar som bjuder in till rummet intill. Från den mindre balkongen i norr kan man njuta av svalkan under varma sommarkvällar och studera pulsen på Linnégatan en bit bort.

Allrum/sovrum

I fil med vardagsrummet ligger ytterligare ett sovrum. För den som har behovet fungerar rummet annars utmärkt som matsal och sällskapsrum. Det vitlaserade furugolvet fortsätter även här och binder varsamt ihop de två rummen och skänker en enhetlig känsla åt boendet. Väggarna går även de målade i samma vita ton och låter du blicken vandra neråt slås du av de höga, vackra fotlisterna som karaktäristiskt ramar in rummet. Stuckatur och stram takrosett finns givetvis även i denna del av lägenheten. Två fönster bjuder in ljuset. Längs med ena kortsidan har de nuvarande ägarna låtit platsbygga en rymlig, exklusiv garderob/förvaring med specialbyggda skjutdörrar som går från golv till tak.

Sovrum

Längst in i lägenheten, avskiljt från de andra gemensamhetsutrymmena, ligger ett rogivande sovrum. Atmosfären är avspänd med vita väggar, stram stuckatur och vacker takrosett. Ett stort fönster med överljus och bred nisch vetter ut mot den trivsamma innergården och tillåter ljuset att finna sin väg in över det vitsåpade furugolvet. Elementet nedanför är dolt bakom ett specialbeställt elementskydd i vitt. En dubbelsäng får med lätthet plats, likaså en byrå eller annan mindre avställningsmöbel. Klädförvaring är löst i form av garderober längs ena kortsidan.

Badrum

Under 2006 lät de tidigare ägarna totalrenovera badrummet. Stilen som valdes går i en behaglig jordnära ton med mörkbrunt klinkergolv och smala kakelplattor i en sandfärgad nyans på väggarna som matchar golvet. Rummet, som är förvånansvärt stort för en sekelskifteslägenhet, avgränsas på mitten av en rustik tegelvägg. Ett oerhört jobb ligger bakom framtagande av denna vägg och resultatet är slående. De massiva stenarna ger en uppskattad tyngd åt det i övrigt kaklade utrymmet och skapar även en känsla av två separata avdelningar. Den ena delen bjuder på ett avkopplande bubbelbadkar samt en dusch med glasade vikväggar. En handdukstork ser till att du omfamnas av varma badlakan efter duschen. I den andra delen av badrummet finns en mörkbrun kommod med vitt handfat från Hafa, överliggande spegel med belysning och wc-stol. Som om inte detta vore nog har de nuvarande ägarna dessutom installerat en tvättmaskin. Infällda spotlights med dimmerfunktion ger rätta ljuset och golvvärmen ser till att klinkerplattorna håller en jämn och behaglig temperatur.

Övrigt

Som ett komplement till tvättmöjligheterna i lägenheten, finns en rymlig välutrustad tvättstuga på innergården. Den är stor och erbjuder många olika tvättpass tack vare ett elektroniskt bokningssystem. På gården finns också en odlingslåda i form av en pallkrage med lite kryddväxter och en ros som har övervintrat samt plats att så grönsaker.

Kabel-tv från Com Hem ingår i avgiften och bredband finns indraget i fastigheten via Com Hem. Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Det finns också möjlighet att skaffa boendekort för ca 600 kr/mån, om man skriver sig på adressen.

Fakta

Objekttyp

Bostadsrätt

Rum

3,5 rum och kök

Area

102 kvm

Avgift

5 692 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv

Byggnationsår

1907 - ROT slutet 1970 - talet

Driftskostnad

5 250 kr/år

Ansvarig mäklare

Sandra Guerrero

Sandra Guerrero

Partner / Reg. Fastighetsmäklare

Beskrivning

Modern fingerfärdighet möter vackert sekelskifte. Med finess och utan att tappa fokus på de vackra detaljer som hörde vårt förra århundrade till, har Alvhem nu nöjet att presentera detta sällsynta hem. Perfekt för barnfamiljen eller för er som vill byta ut villan eller radhuset mot en renoverad bostadsrätt med ett extremt fint läge i Linné. Nära Linnégatans rika utbud men ändå avskilt och tyst. Du som har letat ett hem med tre möjliga rum inser säkert hur unikt detta tillfälle är. Detta är ett hem för dig med högt ställda krav, för förutom att vara totalrenoverat i minsta detalj så kan detta hem även erbjuda ett högt soligt läge, genomgående vackra sekelskiftesdetaljer, rymligt renoverat badrum med bubbelbadkar och tvättmaskin, socialt kök och inte mindre än två smidesbalkonger. En med utsikt ner mot Linnégatan och en om 5,5 kvm mot en öppen grönskande innergård i söder. Föreningen är trivsam med god grannsämja och välrenoverad fastighet.

Hall

Efter att ha klivit in i trapphuset och tagit hissen till våning fyra så inser man snabbt att detta är en välskött förening. Allt är målat i tidstypiska färger och samtliga lägenhetsdörrar består av mörkröda profilerade säkerhetsdörrar. Föreningen har satsat både pengar och kraft på fastigheten. Det första som blir påtagligt när du gläntar på dörren till detta hem är den väl tilltagna takhöjden. För visst inger det en speciell känsla att stiga in i en lägenhet med nära tre meter i tak. Golvet som möter dig utgörs av svarta plattor av granit, både praktiskt och stilfullt. Under ligger dessutom värmeslingor som ser till att dina bara fötter får ett varmt mottagande. På kortsidan av hallen, alldeles innanför entrédörren, finns bra förvaring för alla jackor, skor och väskor i form av tre platsbyggda garderober i högblankt vitt. Överskåp ser till att takhöjden utnyttjas till fullo. I taket sitter infällda spotlights vilket ger en stilren belysning åt rummet. Hallen blir lite av navet i denna lägenhet då ljuset från samtliga rum flödar in och binder ihop den på ett trivsam sätt.

Kök

Köket renoverades av de tidigare ägarna och resultatet är ett stilrent kök i klassiska färgsättningar och tidlösa materialval. Umgänge tycks varit ledordet vilket avspeglas i köksmaskinernas disposition längs med två av långsidorna. Här finns gott om utrymme för flera kockar och matlagningen blir lätt en syssla som engagerar hela familjen. Köksluckorna (Marbodal) är vita med rostfria beslag och bryter fint mot de mörka arbetsbänkarna i valnöt. Den maskinella utrustningen går i rostfritt och består av gasspis med elektrisk ugn, kyl och frys (båda från 2019) i fullhöjd, fläktkåpa, inbyggd mikro samt diskmaskin (2019). Vid matplatsen får många matgäster plats. Här tillbringar ägarna gärna mycket tid tillsammans med sina vänner. Köket avgränsas från hallen genom en vacker dörröppning med överljus. Konstellationen utgör en utsmyckning i sig och fångar din blick så snart du styr stegen mot detta rum. Breda, ljusa brädor från husets födelse pryder golvet och ger den känsla man eftersträvar i ett boende från förra sekelskiftet.

Balkong

Denna lägenhet är en av få som kan stoltsera med inte bara en utan två balkonger! En hög balkongdörr i vitt, med fina snickerier och glas hela vägen ner, leder dig ut till den större balkongen i fritt söderläge, uppförd 2007. Ytan är väl tilltagen och ger gott om plats för trivsamma middagar i den ljumma sommarsolen som får fritt spelrum över den stora innergården. Balkonggolvet utgörs av träplank som känns mjukt mot bara fötter och räcket i svart smide ger den en fin inramning. El är dragen hit ut vilket gör att du kan nyttja balkongen långt in på sena kvällar. Solen är närvarande från tidig förmiddag till sen eftermiddag/kväll.

Sovrum/arbetsrum

I anslutning till köket ligger ett litet rum med många möjligheter. De nuvarande ägarna disponerar det som barnkammare, någon annan ser kanske möjligheten att skapa ett arbetsrum. Eller varför inte ett gästrum, klädkammare eller yogarum? Möjligheterna är många och behovet får styra valet. Väggarna är vita och golvet utgörs av ljusa brädor liknande de i köket. Ett smalare fönster bjuder in ljuset. Som i många andra lägenheter från förra sekelskiftet har väggen som vetter ut mot trapphuset fått en karaktäristisk rundning. Direkt till höger om den vackra spegeldörren som delar av rummet från köket har extra förvaring skapats i form av platsbyggda skåp, läckert integrerade i väggen. Alltsammans döljs bakom stilrena släta luckor i vitt.

Vardagsrum

Med sin tilltagna takhöjd, höga fotlister och vitlaserade furugolv är detta ett rum att trivas i! Väggarna är behagligt vita och den ljusa golvytan ger plats åt både en stor soffgrupp, tv-möbel, bokhylla och läshörna. Ett stort fönster (dessa kommer att bytas inom kort) med överljus och bred nisch ger tillsammans med den glasade balkongdörren ett rum som präglas av ljus och rymd. Något som förstärks ytterligare tack vare den breda öppningen med profilerade pardörrar som bjuder in till rummet intill. Från den mindre balkongen i norr kan man njuta av svalkan under varma sommarkvällar och studera pulsen på Linnégatan en bit bort.

Allrum/sovrum

I fil med vardagsrummet ligger ytterligare ett sovrum. För den som har behovet fungerar rummet annars utmärkt som matsal och sällskapsrum. Det vitlaserade furugolvet fortsätter även här och binder varsamt ihop de två rummen och skänker en enhetlig känsla åt boendet. Väggarna går även de målade i samma vita ton och låter du blicken vandra neråt slås du av de höga, vackra fotlisterna som karaktäristiskt ramar in rummet. Stuckatur och stram takrosett finns givetvis även i denna del av lägenheten. Två fönster bjuder in ljuset. Längs med ena kortsidan har de nuvarande ägarna låtit platsbygga en rymlig, exklusiv garderob/förvaring med specialbyggda skjutdörrar som går från golv till tak.

Sovrum

Längst in i lägenheten, avskiljt från de andra gemensamhetsutrymmena, ligger ett rogivande sovrum. Atmosfären är avspänd med vita väggar, stram stuckatur och vacker takrosett. Ett stort fönster med överljus och bred nisch vetter ut mot den trivsamma innergården och tillåter ljuset att finna sin väg in över det vitsåpade furugolvet. Elementet nedanför är dolt bakom ett specialbeställt elementskydd i vitt. En dubbelsäng får med lätthet plats, likaså en byrå eller annan mindre avställningsmöbel. Klädförvaring är löst i form av garderober längs ena kortsidan.

Badrum

Under 2006 lät de tidigare ägarna totalrenovera badrummet. Stilen som valdes går i en behaglig jordnära ton med mörkbrunt klinkergolv och smala kakelplattor i en sandfärgad nyans på väggarna som matchar golvet. Rummet, som är förvånansvärt stort för en sekelskifteslägenhet, avgränsas på mitten av en rustik tegelvägg. Ett oerhört jobb ligger bakom framtagande av denna vägg och resultatet är slående. De massiva stenarna ger en uppskattad tyngd åt det i övrigt kaklade utrymmet och skapar även en känsla av två separata avdelningar. Den ena delen bjuder på ett avkopplande bubbelbadkar samt en dusch med glasade vikväggar. En handdukstork ser till att du omfamnas av varma badlakan efter duschen. I den andra delen av badrummet finns en mörkbrun kommod med vitt handfat från Hafa, överliggande spegel med belysning och wc-stol. Som om inte detta vore nog har de nuvarande ägarna dessutom installerat en tvättmaskin. Infällda spotlights med dimmerfunktion ger rätta ljuset och golvvärmen ser till att klinkerplattorna håller en jämn och behaglig temperatur.

Övrigt

Som ett komplement till tvättmöjligheterna i lägenheten, finns en rymlig välutrustad tvättstuga på innergården. Den är stor och erbjuder många olika tvättpass tack vare ett elektroniskt bokningssystem. På gården finns också en odlingslåda i form av en pallkrage med lite kryddväxter och en ros som har övervintrat samt plats att så grönsaker.

Kabel-tv från Com Hem ingår i avgiften och bredband finns indraget i fastigheten via Com Hem. Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Det finns också möjlighet att skaffa boendekort för ca 600 kr/mån, om man skriver sig på adressen.

Grundfakta

 • Area: 102 kvm
 • Månadsavgift: 5 692 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv
 • Upplåtelseform: BR
 • Typ: Bostadsrätt
 • Lägenhetsnummer: 9-522-25004/1302

Interiör

 • Antal rum: 3,5 rum och kök
 • Boarea: 102 kvm
 • Källa för area: Faktisk uppmätn norm SS 021054

Energideklaration

 • Energideklaration: Utförd, 2011-06-15
 • Energiförbrukning: 121 kWh/år

Byggnad - Sekelskiftesfastighet

 • Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet
 • Byggnadsår: 1907 - ROT slutet 1970 - talet
 • Fönster: 3-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Fastighetsbeteckning: Kommendantsängen 4:2
 • Driftskostnad: 5 250 kr/år
 • Driftskostnad fördelas enligt följande:
  • El: 3 750 kr/år
  • Försäkring: 1 500 kr/år
  • Beräknat antal personer: 4

Förening

 • Namn: Brf Majorskan nr 10
 • Brf Majorskan 10 äger sedan 2005 den fina fastigheten Kommendantsängen 4:2, belägen på Majorsgatan 10. Byggnaden som uppfördes 1907 i jugendstil, består av ett flerbostadshus i fem våningar med vind samt en frisörsalong och en ateljé i bottenplan.
 • Runt sekelskiftet och i och med jugendstilens intåg i Sverige blev byggstilen mjukare och luftigare än tidigare. De numera släta putsfasaderna målades i ljusa och klara färger så som gulrosa, gulvitt, ljusrosa, gulrött och gult och dekorerades med ornament med växtmotiv.
 • Brf Majorskan 10 är en liten och trivsam förening med 10 bostadsrätter samt en lägenhet och två lokaler med hyresrätt. Den totala arean uppgår till 1026 kvm varav bostadsrättsytan utgör 924 kvm, hyresrätten 92 kvm och lokalytan 100 kvm. Föreningen äger en andel i en samfällighet, Karl Xll, där det ingår del i en rymlig och lättbokad tvättstuga, fastighetsskötsel samt renhållning på den gemensamma innergården. På baksidan har de boende i huset tillgång till en stor grön innergård där de i kvarteret kan träffas och umgås. På gården finns även en förskola med tillhörande lekplats, grillmöjligheter, cykelställ samt soprum med källsortering. I gårdshuset finns även en rymlig och lättbokad tvättstuga med fyra separata tvättavdelningar där det går att tvätta både sent på kvällar och helger. När föreningen lät installera hiss i fastigheten såg man till att ordna en ingång direkt från gården vilket underlättar rejält för alla som har tunga matkassar att släpa på eller barnfamiljer med barnvagnar.
 • Ekonomi: Taxeringsvärdet uppgick vid årsskiftet 2017/18 år till ca 24,3 miljoner varav byggnad utgör ca 10,1 miljoner och mark utgör ca 14,2 miljoner. Föreningen har i dagsläget två lån om totalt 6,6 miljoner (ca 7000 kr/kvm bostadsyta). Ett av lånen löper med rörlig ränta och det andra är bundet med 1,52 % ränta till 2020. Hyresintäkterna från lokalerna utgör ca 30 procent av årsomsättningen. En stor del av det omfattande renoveringsprojektet betalades genom fonderingar som gjordes vid förvärvet av fastigheten och genom försäljning av en av föreningens två kvarvarande hyresrätter. Föreningen har som policy att höja avgifterna med 2 % i januari varje år för att fondera till kommande underhåll.
 • Gjorda renoveringar: När föreningen förvärvade fastigheten var underhållet rejält eftersatt. Mot slutet av 1970-talet hade det gjorts en hårdhänt ROT-renovering, med stora ingrepp i huset, bland annat installerades badrum och samtliga kök totalrenoverades. 1999 utfördes en grundförstärkning med stålpålar ner till berg, för att säkerställa att fastigheten skulle stå stadigt. Krafttag togs direkt från styrelsens sida för att åtgärda bristerna. Ett mycket omfattande renoverings- och ombyggnadsprojekt iscensattes som skulle pågår i flera år. Bland de större insatserna som genomfördes kan följande nämnas; renovering av köksstammar (övriga stammar bedöms vara i gott skick), fönsterbyte samt byggnation av balkonger mot innergården, installation av hiss, reparation av plåtfasad mot gården, omputsning av fasad mot gatan, byte till nya säkerhetsdörrar i lägenheter samt gemensamhetsutrymmen, översyn av fastighetens kök- och badrumsventilation med installation av takfläktar. Vidare har trapphuset totalrenoverats med nya ytskikt, ny el och nya armaturer i gammal stil. På senare år har fasad mot både gård och gata renoverats samt nyoxydering av plåttaket genomförts.
 • Kommande renoveringar: Styrelsen följer en underhållsplan som upprättades 2018. Årligen reserveras minst det belopp som anges i stadgarna, 0,3 % av byggnadens taxeringsvärde, till underhållsfonden. Det planerade underhållsbehovet beräknas uppgå till ca tre miljoner kronor. Föreningen har en hyresrätt som vid försäljning kommer att ge ett överskott som täcker det planerade underhållsbehovet. Tills dess att försäljning sker kommer underhållet att finansieras genom befintlig kassa, löpande intäkter samt upptagande av lån. Det som planeras framöver är att se över gasledningarna i fastigheten och fönstren mot gatan ska bytas ut.
 • Övrigt: Lägenhetsförteckningen samt den ekonomiska förvaltningen sköts av Bredablick Förvaltning.

Lägenhet

 • Upplåtelseform: Bostadsrätt
 • Våning: 4 av 5, hiss finns
 • Hiss: Ja
 • Tillträde: Enligt överenskommelse
 • Pris: 6 700 000 kr som utgångsbud
 • Avgift: 5 692 kr/månad inkl värme, VA, kabel-tv
 • Andel i föreningen: 10.64%
 • Driftskostnad: 5 250 kr/år
 • El: 3 750 kr
 • Försäkring: 1 500 kr
 • Beräknat antal personer: 4