Rosengatan 9

Linnéstaden | 1929 | Arkitekt Nils Olsson

Otroligt charmig "två och en halva" i bästa läge på Rosengatan 9. Föreningen är exceptionellt välskött, både till det ekonomiska och husets skick. Här finns tjugotalselegans att förvalta och planlösningen kan knappast bli bättre. Känslan av att du har ditt eget town house är underbar. Detta är den gamla portvaktarbostaden, med egen entré direkt via den vackra portgången med takmålningar och elegant inramning. Mot den välbevarade förträdgården i söder vetter vardagsrummet, och kök samt sovrum har läge mot föreningens grönskande och väl omhändertagna innergård med fruktträd, gräsmatta, uteplats och snygga planteringar. Belåningsgraden i föreningen är endast ca 1600 kr per kvadratmeter bostadsyta och alla stora renoveringar är gjorda. Bättre kan det knappast bli!

 • Pris: 4 550 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 2.5 rum och kök
 • Boarea: 65 kvm
 • Areakälla: Faktisk uppmätn norm SS 021054
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Linnéstaden
 • Månadsavgift: 2 929 kr Inkl. värme och VA. Obligatoriskt tillägg om 60 kr för bredband och kabel-TV tillkommer.
 • Bostadens indirekta nettoskuldsättning: 63 483 kr (Baserat på årsredovisningen för 2023)
 • Byggnadstyp: Tjugotalsklassicism
 • Byggår: 1929
 • Våning: 1 av 6
 • Hiss: Ja
 • Lägenhetsnummer: 1 / 1002
 • Andel i föreningen: 3,94743%
 • Andel av årsavgift: 3,93234%
 • Balkong/Uteplats: Ja. Föreningen har en väldigt mysig innergård med uteplats
 • P-plats/parkering: Nej
 • Fönster: Vackra originalfönster med munblåst glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Mekanisk (frånluft)
 • Fastighetsbeteckning: Olivedal 9:6

Visning

Kontakta mäklaren för mer information.

Mäklare

Anna-Kajsa Nylander

Fastighetsmäklare i Linnéstaden

0703-95 95 26 | anna-kajsa@alvhem.com

Byggnadsstilen

Tjugotalsklassicism

Epokerna inom arkitekturen avlöser varandra med relativt tvära kast vid tiden runt...

Läs mer
Beskrivning
Föreningen
Dokument
Karta

Om bostaden

Från en pampig portal med vackra takmålningar leder en halvtrappa upp till denna före detta portvaktarbostad. En riktig 1920-talspärla vars nästan hundraåriga historia förmedlas genom originaldetaljer såsom stavparkett, lister, gjutjärnsradiatorer, spegeldörrar, takrosetter, serveringsskåp, originalfönster och fönsterbänkar i djupa nischer. Även planlösningen är bevarad och den voluminösa inre hallen, som är typisk för decenniets mer påkostade hus, kan med fördel inredas som ett matrum för trevliga middagar med många gäster. Den generösa takhöjden skapar en luftig atmosfär och ljuset strömmar in genom stora fönster i motsatta väderstreck. Vardagsrummet vetter mot husets förträdgård som doftar ljuvligt av rosor och syren, och från fönstret är det utsikt mot Slottsskogen. Från köket och sovrummet, med plats för både dubbelsäng och skrivbord, blickar man ut mot den grönskande och välskötta innergården.

Huset uppfördes 1929 och är med sin tegelfasad, antikiserande ornamentik och grönmålade originalfönster ett mycket bra exempel på göteborgsk tjugotalsklassicism. Tidstypisk är även förträdgården som än idag blommar vackert. Såväl exteriören som interiören är välbevarad, och dessutom i väldigt gott skick. Ritningarna är signerade Nils Olsson som efter utbildningar i Malmö och i tyska Strelitz vid mitten av 1910-talet kom till Göteborg för att arbeta för den välkände arkitekten Ernst Torulf. Efter avslutad anställning startades en egen verksamhet. Olsson var en av initiativtagarna till Örgryte Trädgårdsstad som byggdes ut under 1920- och 1930-talen, och ritade själv hälften av husen. På den långa verklistan finner vi även Valhallabadet liksom flera ståtliga bostadshus längs med Avenyn.

Föreningen, som övertog huset redan 1977, har en exceptionellt god ekonomi och den låga belåningsgraden återspeglas inte minst i den låga månadsavgiften. Huset ingår i ett så kallat storgårdskvarter, och på föreningens del av den stora och grönskande innergården finns en mysig uteplats med grill. Mitt emot förträdgården breder Slottsskogen ut sig, och det är även nära till Linnégatan med ett myller av restauranger, barer, kaféer och butiker. I grannskapet hittar man den ljuvliga kafébutiken Olivens Skafferi liksom gastronomiska guldkorn såsom Bistro Odette och Björk och Bambu. Kommunikationerna är utmärkta, och från lägenheten tar det bara några minuter att gå till Linnéplatsen som fungerar som knutpunkt för flera buss- och spårvagnslinjer.

Inre hall/matrum

Lägenhetens hjärta är den rymliga inre hallen som passar perfekt som ett matrum där man kan duka upp till trevliga middagar i goda vänners lag. Hallen lämpar sig även väl som hemmabibliotek med skrivbord och bokhyllor. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med originalparkett som löper tröskelfritt genom öppningarna mot vardagsrummet och tamburen.

Vardagsrum

Ett stort tredelat fönster i söder fyller vardagsrummet med ljus och skapar, tillsammans med takhöjden, en härligt luftig atmosfär. Utanför fönstret är det rogivande grönska. Rummet är rymligt, och det finns gott om plats för en stor soffgrupp. Golvet är belagt med originalparkett och väggarna målade i en ljus kulör.

Sovrum

Sovrummet har fönster mot den lugna och grönskande innergården. Här sover man gott om natten. Det finns plats för både dubbelsäng och skrivbord, och bra förvaringsmöjligheter från golv till tak erbjuds i form av platsbyggda originalgarderober och en fristående garderob. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i samma kulör som i vardagsrummet.

Kök

Även från köket blickar man ut mot innergården. Köket är inbjudande, och det finns plats för ett matbord för fyra personer. Det är väl tilltaget med både bänkyta och förvaring, och den fina originalinredningen har moderniserats och kompletteras med fler skåp. Arbetshöjden har höjts till dagens standard och bänkskivorna är i i sten med infälld gashäll och underlimmad diskho. Partiet ovanför bänkarna är klätt med vitt kakel. Ugnen och fläkten är i rostfri design medan diskmaskinen och kylen/frysen är integrerade i skåpinredningen. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med laminat.

Badrum

Lägenhetens badrum inrymmer dusch, handfat och toalett. Väggarna är helkaklade och golvet belagt med klinker.

Tambur

Tamburen är välkomnande, och till höger om ytterdörren finns en rymlig avhängningsnisch med hatthylla och plats för skoställ. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med originalparkett.

Övrigt

Till lägenheten finns ett förråd. Gemensamtvättstuga finns i entréplan. Cykelförvaring och sopsortering.

Område

Linné

Linnéstaden betraktas som en av Göteborgs mest attraktiva stadsdelar. Kanske beror det på det rika utbudet av kaféer, restauranger och små, personliga butiker inom bland annat mode, inredning, skönhet och hälsa samtidigt som närheten finns till Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska Trädgården.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.