Stockholmsgatan 40L

Bagaregården | 1928 | Arkitekt Arvid Fuhre

Renoverad etagelägenhet där kvadraten ligger på de sociala ytorna; ett nyrenoverat kök där man lätt får plats tolv runt bordet och ett stort vardagsrum en trappa upp. Vill man kombinera kök/vardagsrum finns det gott om plats för det också. Även badrummet är renoverat, det finns två sovrum och föreningen är en HSB-förening från 1928 med en vacker innergård med övernattningslägenhet. Tillträde? Månadsskiftet juni/juli eller enligt överenskommelse.

 • Pris: 4 095 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 3 rum och kök
 • Boarea: 81,8 kvm
 • Areakälla: Enl förvaltarens information
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Bagaregården
 • Månadsavgift: 5 292 kr inkl värme, VA, kabel-TV och bredband. Obligatoriskt tillägg på 68 kr tillkommer i städavgift.
 • Bostadens indirekta nettoskuldsättning: 159 914 kr (Baserat på årsredovisningen för 2023)
 • Byggnadstyp: Landshövdingehus
 • Byggår: 1928
 • Våning: 3 av 3
 • Hiss: Nej
 • Lägenhetsnummer: 119 (SKV 1201)
 • Andel i föreningen: 1,4144%
 • Andel av årsavgift: 1,4144%
 • Balkong/Uteplats: Nej. Föreningen har en stor innergård med grillar och flertal uteplatser.
 • P-plats/parkering: Nej. Föreningen har 17 egna p-platser (lång kö) samt boendeparkering.
 • Fönster: 2-glas
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Självdrag

Visning

söndag 19 maj 11:3012:15

Boka visning

Välkommen på visning

Fyll i formuläret och ange önskat visningstillfälle

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.

Mäklare

Christina Arnesdotter

Fastighetsmäklare i Bagaregården och östra centrum

0731-58 65 55 | christina@alvhem.com

Byggnadsstilen

Landshövdingehus

Själva idén till att bygga hus med en våning i sten och två i trä föddes under ett 1800-tal som var präglat av svår bostadsbrist och eländiga levnadsförhållanden.

Läs mer
Beskrivning
Föreningen
Dokument
Karta

Om bostaden

Det vilar en känsla av hemtrevnad över denna fina etagelägenhet högst upp i ett landshövdingehus, och det är inte svårt att förstå varför nuvarande ägare tyckt om den så mycket. Här är det tilltaget med sällskapsyta och i det voluminösa köket kan tolv gäster samlas runt ett matbord utan att det blir särskilt trångt. Köket, som renoverades för cirka ett och ett halvt år sedan, är verkligen hemmets nav och har dessutom skräddarsytts med diverse finesser för matlagningsintresserade. En trappa leder upp till vardagsrummet på lägenhetens övervåning som blir lite som en vilsam oas efter arbetsdagen eller kalaset. Här strömmar ljuset in genom två takfönster i nordväst, och på nyårsafton ser man fyrverkerierna direkt från soffan. Charmiga vinklar och vrår ger lägenheten karaktär, samtidigt som kvadratmetrarna är väl utnyttjade. Båda sovrummen är av bra storlek, och i det på nedervåningen skiljer en vägg av ett hemmakontor och en sovalkov med våningssäng.

Landshövdingehuskvarteret Omberg II byggdes 1928 i tjugotalsklassicistisk stil. Ritningarna är signerade arkitekten Arvid Fuhre som efter studier och diverse anställningar hos bland annat Torben Grut och Ernst Torulf under 1910-talet startade eget arkitektkontor i Göteborg. Vid mitten av 1920-talet utsågs Fuhre till HSB:s huvudarkitekt och fick även uppdrag från Bostads AB Nutiden. Mellan 1929 och pensioneringen tjänstgjorde han som stadsarkitekt i Borås. På verklistan, som alltså sträcker sig över fyra decennier, finner vi förutom ett flertal flerfamiljshus även Wallenbergmausoleet på Ekerö, Buråsskolan i Krokslätt och ett flertal förnäma privatvillor.

Ett underbart boende erbjuds och kvarteret har en fantastisk innergård med fontän, trädgårdsmöbler, grill, stor gräsmatta, lummig grönska och prydliga rabatter. Här eldas och delas på kol från april till september, och inte sällan slås parallella midsommarfiranden, kräftskivor med mera ihop. Barnen leker tryggt och det är lätt att hitta kompisar. Det är en mycket välskött HSB-förening med ovanligt låg belåningsgrad, och som förutom en härlig utemiljö även har finfina faciliteter såsom en fräsch tvättstuga och en gästlägenhet som man kan hyra när man får långväga besök.

Läget är perfekt och i idylliska Bagaregården bor man mitt emellan innerstadens puls och Delsjöområdets natur. På promenadavstånd finns Härlanda tjärns badplats och Skatås motionsmöjligheter, liksom trevliga kaféer och restauranger. Kommunikationerna är utmärkta, och spårvagnshållplatsen strax utanför kvarteret trafikeras av linje 6 och 8 med täta turer. Redbergsplatsen, bara ett stenkast bort, fungerar som knutpunkt för flera spårvagns- och busslinjer. Det är även nära till den stora Ica-butiken vid Munkebäckstorget och till Olskrokstorget med bland annat mataffärer, fiskbodar, grönsakshandlare, bokhandel och Systembolaget.

Lägenheten

Kök

Två stora fönster i nordväst fyller lägenhetens rymliga kök med ljus. Köket bjuder in till både matlagning och umgänge, och det finns gott om plats för att duka upp till stora middagar med många gäster. Med ett lite mindre matbord får man även plats för en soffgrupp. Hemmakockarna har gott om svängrum och de extra djupa köksbänkarna, med infälld induktionshäll och underlimmad diskho. Stänkskyddet i mörkgrå stenkomposit kommer från Femman Natursten. Därtill är arbetshöjden den bästa tänkbara. Inredningen är specialritad och platsbyggd av Kålltorps Kök med fokus på förvaring och hållbarhet, och de gedigna skåpen har släta luckor och lådor som är lackerade i en ljuvlig ljusgrön nyans. Ytterligare förvaringsmöjligheter erbjuds i form av ett inbyggt och rymligt förråd under trappan upp till övervåningen. Ugnen och kylen/frysen är i rostfri design medan kolfilterfläkten och diskmaskinen, med plats för fjorton kuvert, är integrerade i inredningen. Hällen och ungen sattes in 2016 och övriga vitvaror installerades i samband med helrenoveringen av köket för cirka ett och ett halvt år sedan. Ett enstavigt ekgolv från Bjelin har lagts in och väggarna är målade i en ljus kulör från Jotun.

Varagagsrum

Från köket tar man trappan upp till övervåningen och lägenhetens vardagsrum. Rummet är lika lättmöblerat som trivsamt, och det finns gott om plats för soffa, fåtölj, TV med mera. De stora takfönstren i nordväst ger ett härligt ljusinsläpp, och när kvällsmörkret väl lagt sig är det mysigt att tända spottarna i taket och de synliga takbjälkarna. Golvet är i ljust trä och väggarna målade i vitt.

Sovrum I

Pardörrar med spröjsade fönsterglas leder in till övervåningens mysiga sovrum. Här finns det plats för en dubbelsäng och tack vare det rofyllda läget mot kvarterets innergård sover man gott om natten. Takfönstret ger ett bra ljusinsläpp och vid läggdags är det bara att dra för jalusin. Golvet är i ljust trä och väggarna målade i vitt.

Sovrum II

I nedervåningens sovrum skiljer en vägg av en sovalkov och ett hemmakontor med fönster mot innergården. Väggen, som bär upp en våningssäng, tas om så skulle önskas ner utan större åverkan på varken golv, tak eller kvarvarande vägg. Alla väggar är målade i ljusgrått medan rummets fina trägolv är målat i vitt. En vacker spegeldörr, i original från husets byggnadsår, döljer en inbyggd garderob.

Badrum

Badrummet inrymmer duschhörna, handfat, spegelskåp och toalett. Väggarna är klädda med mörkgrått kakel och golvet belagt med mörkgrå klinker med elburen golvvärme.

Hall

Direkt innanför ytterdörren finns en rymlig avhängningshörna med Norrgavels smakfulla hyllsystem ”Sparring”. I hallen finns även förvaringsmöjligheter från golv till tak i form av en inbyggd originalgarderob med överskåp. Hallens väggar är målade i ljusgrått och golvet belagt med mörkgrå klinker.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd i samma trapphus.

Område

Bagaregården

År 1911 fastställdes en medeltidsinpirerad stadsplan för Bagaregården. Gatustrukturen skapades av stadsingenjören Albert Lilienberg och har lätt krökta gator, som är signifikant för honom. Här finns något för alla – de charmiga landshövdingehusen blandas med pampiga stenhus, smart folkhemsarkitektur och stilig funkis. För att inte tala om alla mysiga villor…

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.