Hemma hos Åke – espresso med utsikt

Hemma hos

”… den hemliga och undanskymda parken som bara vissa föreningar har tillgång till…”

Så står det ofta i våra beskrivningar av lägenheter som ligger i fastigheter med direkt anslutning till den mytomspunna Kråkängsparken. En park som inte ens anas innan du kommer innanför porten till något av husen som vetter mot den. Och på något sätt är det så självklart att det är här, på toppen av Nordhemskrönet, som vår kollega Åke bor tillsammans med sin sambo Louise. För är det någonstans en mäklare med passion för resor, mat (inom en radie om 300 meter ligger runt hundra olika restauranger) och en riktigt bra espresso ska bo, så är det just här.

”Jag gillar egentligen inte att flytta”

Vi drar några djupa andetag för att få ner pulsen Nordhemsbacken har vållat och ringer på för att se om Åke lever som han lär. Fast vi tror oss redan veta svaret.

När man bor på toppen av Göteborgs egen San Fransisco-backe bör konditionen ligga på topp. Vilken tur att Åke sprungit Göteborgsvarvet flera gånger – nästa års startplats är redan bokad – och dessutom tar dubbelt varv i Slottsskogen tre gånger i veckan.

– Att direkt efter avslutat Göteborgsvarv, boka nästa års startplats håller mig motiverad att ta mig ut i löparspåret även mörka vinterkvällar. Självklart är det viktigt att springa på bra tider men det är också en ynnest att få delta i löpfaresten med så många entusiastiska åskådare.

Efter att ha klivit in i hallen hemma hos Åke hejdar vi oss i steget och tappar hakan rätt ner i det vackra brädgolvet. Utsikten med stort U breder nämligen ut sig i vardagsrummet framför oss och förutom topparna på kastanjeträden i Kråkängsparken ser vi Lindholmspirens tegelröda kranar och slutligen Ramberget i horisonten. Wow!

– Vi har bott i den här lägenheten i prick tretton månader och det första vi slogs av på visningen var självklart utsikten och det fria läget långt upp i huset. Resten, det vill säga det ganska stora renoveringsbehovet, blev sekundärt. Vi flyttade dock inte så långt. Innan bodde vi i en tvåa i samma förening med samma utsikt, bara 20 meter härifrån. Och innan dess på Linnégatan 37, i en fastighet från 1904. Jag gillar egentligen inte att flytta, men när jag väl gör det är det skönt att inte flytta så långt. Här i vår nuvarande lägenhet kan jag stå på balkongen och blicka ut över båda områdena som jag arbetar med att förmedla bostäder i; Gamla Masthugget till vänster och Kungshöjd rakt fram.

"

"

"

"

"

"

Sedan den där dagen i juni 2018, när nyckeln för första gången sattes i dörren av Åke och Louise, har de renoverat nästan allt i lägenheten. Förutom att ta fram, slipa och behandla de över 100 år gamla originalgolven och öppna upp mellan kök och vardagsrum har de låtit platsbygga ett alldeles underbart kök, ritat av Åke och Louise och framtaget av Taras Hallgren & Son.

– Köket är tveklöst det vi lagt absolut mest energi på renoveringsmässigt. Vi ville skapa ett kök som var anpassat till oss så att platsbygga kändes självklart. En viktig aspekt var att visa hänsyn till husets själ och byggår och vi hoppas såklart att köket kommer att stå kvar långt efter att vi flyttat härifrån. Det var också viktigt för oss att köket skulle vara socialt, det var därför vi byggde köksön, och att man kan hänga ihop vare sig man lagar mat eller sitter bredvid med ett glas vin. Luckorna är penselmålade och vi köpte över tio provburkar med färg innan vi till slut hittade rätt kulör. Eftersom fönstren vetter mot norr upplevdes alla kulörer så väldigt mycket kallare när de kom upp på luckorna men till sist lyckades vi få till den där varma och goa’ färgen som sätter tonen i hela lägenheten.

"

"

Åke mäter och maler och knapprar på sin kaffemaskin som står placerad under ett av kökets överskåp. Bryggare är antagligen helt fel ord för den rostfria, blanka mackapären.

– När vi ritade köket skapade vi redan från början plats för vår La Pavoni, det vill säga espressobryggaren. Hmpf… ”kaffebryggare”…

"

""

"

"

Med en espresso, bryggd efter konstens alla regler (den smakar såklart fantastiskt!), i handen kliver vi ut på balkongen som vetter mot den mytomspunna Kråkängsparken. Här trängs plommonträd, lönnar och ett ginkoträd med kastanj och till och med ett persikoträd. Även om det storleksmässigt skiljer sig markant från New Yorks Central Park så finns det en tydlig detalj som förenar dem; tystnaden! Trots att Kråkängsparken, precis som Central Park, är omgärdad av gator och vägar i alla riktningar så gör grönskan, löven och växtligheten att stadsljudet liksom äts upp.

– Första spadtaget för Kråkängsparken togs 1879 och 20 år senare stod den klar. Den är fyra hektar stor och används av de boende i fastigheterna som vetter mot den, för att grilla, spela kubb, sola och umgås. Det är verkligen en undangömd och härligt hemlig plats, mitt i Linné!

"

När vi väl kan slita oss från utsikten, och kaffet (vi har redan fått en påtår), kliver vi tillbaka in och konstaterar att man från hallen når lägenhetens två sovrum. Det ena, med en härligt mustig kulör i form av ”Stone Dark Warm 36” från Little Green på väggarna, fungerar just nu som barnkammare till mängder av små plantor som ska få komma ut på balkongen så snart de vuxit till sig. Här håller Åke dessutom på att såga till lite nya golvlister som ska monteras upp i vardagsrummet. Konst i väntan på rätt plats står travade och vi slänger ett avundsjukt öga på Ernst Billgren-litografin längst fram.

– Det har blivit många lördagar på olika byggvaruhus i Göteborg. Vi har ju renoverat samtliga rum, rivit väggar och byggt upp väggar samt slipat golv och renoverat lister. Det som återstår är att hitta ett riktigt fint klinkergolv till hallen. Jag har redan spanat in ett på Byggfabriken. En av mina favoritbutiker som ligger mitt emot vårt Linnékontor på Olivedalsgatan.

"

"

Det andra rummet som nås från hallen är Åke och Louise sovrum och som inte balkongen mot Kråkängsparken vore nog, så finns här ytterligare en balkong.

– Här käkar vi alltid frukost på vår- och sommarhalvåret tack vare söderläget och hit har också vårt övervintrade fikonträd precis flyttat ut. Här ska det samsas med lavendel, vallmo och borlottibönor och skapa en italiensk oas. Just Italien ligger oss varmt om hjärtat och så fort vi får möjlighet reser vi dit. Men vi reser gärna till andra delar av världen också.

"

När vi tackat för oss och är på väg tillbaka till kontoret på Olivedalsgatan konstaterar vi två saker; det är verkligen få förunnat att ha en alldeles egen, privat park utanför lägenhetsdörren. Och det är bekvämare att gå nerför Nordhemsbacken än uppför…

Tack Åke för att vi fick hälsa på hemma hos er. Du lever verkligen som du lär och förutom oerhört mycket kunskap kring gamla hus, framför allt tidsepoken mellan 1890 och 1930, kan du stoltsera med en fingertoppskänsla kring köksplanering. Du har dessutom oerhört många och bra restips på lut. Och så brygger (brygger?) du väldigt gott kaffe.

Åke arbetar med att förmedla bostäder i Gamla Masthugget och på Kungshöjd. Bor du där och går i säljtankar kan du läsa mer om hur det är att sälja ditt hem med oss här och höra av dig till oss, så kontaktar vi dig så fort vi kan.

Du når också Åke på ake@alvhem.com eller 0766 – 44 66 14

Fler artiklar

Hemma hos

Hemma hos Ina Forssén – kylen full av champagne

Hemma hos

Hemma hos Nina – det ståtliga jugendhuset

Hemma hos

Hemma hos Sandra – hundliv i huset vid havet