Hemma hos Eva – jakten på brädgolv

Hemma hos

I ett ikoniskt hus på höjden i Göteborg bor Eva, Martin och lilla Signe. Lägenheten i sig är formad med spännande vinklar och vrår, tack vare husets arkitektur, men de har också själva satt sin prägel genom en omfattande renovering. Med en härlig blandning av modern inredning, loppisfynd, egna lösningar och sentimentala saker har de skapat ett högst personligt hem. Under fotograferingen tog Signe kommandot och visade runt i hemmet hon delar med sina föräldrar. Välkommen hem till en äkta Kungshöjdsfamilj.

”Vi hoppades såklart hitta ett intaktplankgolv, men så var inte fallet…”

Från Ingenjörsgatan till Kungsgatan på en pirra.

Martin har bott på Kungshöjd i över tio år och när han träffade Eva flyttade hon in i lägenheten på Ingenjörsgatan. När det senare blev dags att flytta några meter bort till Kungsgatan var Eva gravid så det mesta bar Martin själv.

– De större möblerna såsom säng och soffa fick jag hjälp av vänner att bära över men resten tog jag på pirran, säger Martin.

Både Eva och Martin går eller cyklar till och från sina jobb, och de turas om att ta vägen om Haga där Signe går på förskola.

– Vi älskar verkligen att bo på Kungshöjd. Många av våra vänner bor här och det händer saker hela tiden, här är ett härligt sorl.

Martin och Eva har renoverat sitt hem och skapat en miljö som upplevs praktiskt genomtänkt, stilsäker och personlig. Medan Eva tycker om inredning och gärna ändrar om ofta i hemmet, är Martin den som fokuserar på de större bitarna. I det tidigare hemmet på Ingenjörsgatan tog Martin fram och slipade ett gammalt plankgolv, rev två väggar i köket och tog fram tegelvägg. Här på Kungsgatan har de flyttat väggar, rivit upp golv och lagt nytt, gjort om alla ytskikt och satt sin egen stil på i stort sett allt.

– Det roliga är att förvandla och sätta sin egen prägel på hemmet. Det är det som är charmen med att inte köpa en helt färdig lägenhet.

 width=

– För oss är köket den viktigaste platsen, själva hjärtat i hemmet. Det är här vi umgås och vi tycker om att samla alla våra vänner. Därför var det viktigt att prioritera kvadratmetrarna för detta ändamål. Vi tog bort väggen mellan det tidigare lilla köket och gästrummet och öppnade upp till en större yta. Vi började även med att bryta upp golvet och hoppades naturligtvis på att hitta ett intakt plankgolv. När så inte var fallet lade vi in ett nytt golv i köket. Den gamla ekparketten i resten av lägenheten slipade vi och vitpigmenterade för att få bort den gula tonen.

 width=

 width=

I köksfönstren återfinns två olika typer av stenskivor som vittnar om den tidigare planlösningen; ett arv som adderar både karaktär och historia till rummet. Det nya golvet (i köket) och den behandlade gamla ekparketten har man lyckats få ton i ton, varför man ändå lyckats skapa en fin helhet med de olika golvytorna. Rummen i fil delas av med vackra gamla dörrar och väggarna har man målat i dova toner som går i ljust grå och mustigt gråblå. Sovrummet som ligger längst in av de tre rummen i fil, fick ett härligt djup med mörkare färg på väggarna.

– Vi ville ha det ljust men ändå bryta mot listverken, säger Eva.

 width=

En gemensam stil som vuxit fram under åren.

Eva och Martin har köpt på sig inredningsdetaljer över tid vilket skapat ett levande och personligt sammanhang. I deras hem blandas loppisfynd, ärvd konst, klassiska möbler och moderna detaljer med kreativa lösningar och gammal inredning som gjorts om med ny funktion. I inredningen finns en skrivbordsstol ärvd från evas mormor, ett skrivbord gjord av en kökslucka och vackra bevarade dörrar. De båda berättar om frekventa loppis–stopp på väg ut till landet på Orust, då många inredningsdetaljer fyndats.
På vinden hittades gamla dörrar som tillhört lägenheten. Dessa sågades av till rätt storlek och gjordes om till skjutdörrar som nu delar av vardagsrum och de båda sovrummen. Fästanordningen är beslag inhandlat hos Beslagsspecialisten (butik på Färgfabriksgatan 3, Hisingen). Den vackra lampan är ett loppisfynd för 5 kronor som Eva köpte medan hon studerade. Tavlan bredvid heter Moder Jord och är målad av Ewert Karlsson, en känd svensk konstnär, som Eva är släkt med. Även bilderna i sovrummet är skapade av samma konstnär. I lilla Signes rum har Eva och hennes syster skapat en lekfull miljö med washitejp och stringhyllor i rätt höjd. Barnstolen har paret lagt ned mycket tid och kärlek på att fixa med innan Signe föddes. De höll på i många timmar med att laga, slipa och måla till perfektion ute på landstället.

 width= width=

 width=
Tre balkonger i rad med två damer på varje.

Lägenheten har hela fyra balkonger, varv tre ligger i rad med utsikt över Kungsgatan.

– Inger, damen som bodde här innan, använde frekvent alla tre balkongerna. Där hade hon syjunta med två damer sittandes på varje balkong, konverserandes över en stunds hantverk och utsikt över Kungsgatans aktivitet. Hon sa att hon bestämt sig för att när hon inte längre kan höra vad som sägs på balkongen bredvid så är det dags att flytta, berättar Martin.

 width=

Och så blev det med det, när syjuntans sorl blev allt svagare sålde Inger det charmiga hemmet med de många balkongerna högt däruppe på höjden till Eva och Martin. Och när hemmet såldes 2016 fick vi på Alvhem äran att sköta försäljningen.

Fler artiklar

Hemma hos

Hemma hos Linda – sekelskifte med toppläge

Hemma hos

Hemma hos Jessica och Eric – med kärlek för originaldetaljer

Hemma hos

Hemma hos Amanda – provhuset från 50-talet