Hemma hos Leyons – tio nyanser av grått

Hemma hos

Ibland är jobbet som fastighetsmäklare extra roligt. Under hösten 2016 fick vi uppdraget att förmedla en lägenhet på Sveagatan 24 i Linnéstaden. På papperet en ganska alldaglig tvåa: 58 kvadrat, plankgolv och högt till tak och allt det där. Men ägarna Linda och Claes Leyon berättade att de hade tagit i ordentligt med den här renoveringen. Ni ser själva på bilderna här intill: precis allt bär perfektionens stämpel. Intresset för lägenheten blev enormt och den är en av de mest ombloggade lägenheterna i Alvhems tioåriga historia.

”Vi känner oss färdiga med ”vitt och fräscht”

 width=

Hur kom det sig att ni flyttade hit?
– Efter ett antal år på den franska landsbygden och några år på Österlen så längtade vi efter stadslivet. Vi har alltid haft en övernattningslägenhet i Vasastaden, men nu ville vi prova Linné. När det gällde lägenheten så ville vi ha något som vi kunde sätta vår egen prägel på. Vårt önskemål var också att bo högst upp i huset och kunna njuta av en balkong.

Vad fick er att slå till?
– På Österlen renoverade vi ett sekelskifteshus på 10 rum och kök. Vi gillar stilen med högt i tak, fina material och trivsel i väggarna. Här på Sveagatan kunde vi få samma känsla, fast på mindre yta. När vi på visningen av lägenheten såg den nybyggda balkongen, ljuset från fyra höga fönster, trägolven, takhöjden på drygt 3.10 och pardörrar så stämde allt. Renoveringsbehovet passade oss också.

Vad var det första ni tog itu med?
– Allt! Lägenheten hade inte renoverats sedan 1983 och då gjordes bara en lågbudgetinsats av den dåvarande fastighetsägaren med material som inte passade lägenheten alls. När vi plockade ner de gamla garderoberna, så lossnade takväven och det visade sig att taken var skadade och spruckna. Hela badrummet fick rivas ut och nya väggar med fuktskydd och kakel skapas. En vägg mellan kök och vardagsrum togs bort och vi designade ett platsbyggt kök med spegeldörrar och vackra lister.

 width=

Vilka var de största utmaningarna med renoveringen?
– Att återskapa sekelskifte från grunden, och kombinera det med funktionella lösningar år 2016.

 width=

Stilmässigt, hur har ni tänkt?
– Vi känner oss färdiga med ”vitt och fräscht” – varenda lägenhet vi tittade på såg likadan ut. Här har det blivit ”sekelskifte möter lite brittiskt och franskt”. Köket blandar klassiskt med 2016. Överskåpen når ända upp till taket och är handmålade. Badrummet har inspirerats av engelska hotell, med fasat kakel, cementplattor, porslin och trädetaljer. Färgmässigt handlar det nog om minst tio nyanser av grått, blandat med pudriga toner av blått och rosa. Tapeter skapar trivsel och vackra trälister ramar in. Vi gillar att det finns en linje i färg och form som löper genom hela bostaden. I denna lägenhet så har till exempel kaklet i badrummet samma ljusblå ton som tapeten i sovrummet och skåpen i hallen, sovrummet och badrummet är målade i samma grå nyans. Och den som tittar på de vackra gjutjärnselementen upptäcker snabbt att de har samma färg som köksskåpen. Allt detta skapar en slags harmoni. Och när det gäller inredningen så finns det nog inga regler – kul, vackert, gammalt eller design.

Något ni är speciellt nöjda med?
– Förvaring satsade vi mycket på. I sovrummet skapade vi en hel garderobsvägg på 4 x 3 meter med mängder av skåp och lådor. Och i hallen fick vi på ett smalt utrymme till ett skåp med plats för alla skor, halsdukar med mera. Kökets höga skåp och lådor rymmer allt som man kan tänkas behöva eller vilja samla på.

 width=

Något som inte blev som ni tänkt?
– Kan faktiskt inte komma på något. Men eftersom vi renoverat ett antal bostäder i Sverige och Frankrike, så har vi förhoppningsvis lärt oss något om vad som fungerar bra och mindre bra… Snarare är det väl så att till exempel badrummet, som vi trodde skulle bli trångt, visade sig fungera väldigt bra efter renoveringen.

 width=

Har ni några råd till andra som vill renovera en lägenhet från början av 1900-talet?
– Använd bra och hållbara material – tunna väggar av gipsskivor och plastiga lister fungerar inte. Läs på lite om husets stil och köp sedan trälister och andra detaljer från en kunnig trävaruhandlare. När du sen har en fin grund, så kan du satsa på modern eller tidsenlig stil och inredning. Sekelskifteshusen är välbyggda och kommer att finnas i flera hundra år till. Så kvalitet lönar sig – du har ju redan betalat mycket pengar för din lägenhet, så varför spara relativt små pengar när du renoverar?

 width=

Hur är det att bo i en fastighet från förra sekelskiftet?
– Man får vara en del av Göteborgs historia och komma hem till vackra kvarter. Varje dag så njuter man av ljuset genom gamla fönsterglas, öppnar höga spegeldörrar och går i pampiga trapphus.

Berätta lite om Brf Svecia!
– Fastigheten Sveagatan 24 byggdes 1903. Och bostadsrättsföreningen Svecia bildades 1989. Flera av dagens medlemmar har varit med från starten och här finns en fin blandning av yngre och äldre, familjer och ensamboende. Tillsammans förvaltar vi en vacker byggnad som stolt vandrat genom seklerna.

 

Fler artiklar

Hemma hos

Hemma hos Tony – tre steg från Paradise

Hemma hos

Hemma hos Johanna Bradford – från en annan vinkel

Hemma hos

Hemma hos Anna – mäklaren med gröna fingrar