Hemma hos Anna – mäklaren med gröna fingrar

Hemma hos

Bland virrvarret av gator, gränder och prång i det fantastiskt mysiga området Ekebäck bor vår mäklare Anna tillsammans med sin familj; maken Niklas, döttrarna Sigrid, tre år och Nicole, fem år. Varannan vecka bor också Niklas tvillingtjejer Ebba och Emilia, tolv år, här. Vi sniffar, likt Ferdinand, oss in genom den prunkande trädgården och ringer på. Det känns lite som att vi ska få hälsa på i en hybrid mellan slott och orangeri…

”Äntligen kan jag ställa ut tomaterna i växthuset”

Ekebäck ligger alldeles perfekt till med två spårvagnslinjer nerför backen, cykelavstånd till city och gångavstånd till Majorna. Som vi nämnde i inledningen är gatorna oregelbundna och det är lätt att villa bort sig för förstagångsbesökaren. Att gatorna inte löper parallellt med varandra är ett resultat av att Göteborgs förre stadsingenjör Lilienberg, 1931 gjorde en ordentlig stadsplan men då konstaterade att det tidigare byggnadssättet i Ekebäck hindrade att stadsplanen blev rationell. Därför fick området, och angränsande Grimmered samt Kungsten, ha kvar sin oregelbundna charm.

Huset Anna och hennes familj bor i byggdes år 1897 på order av en vrång sjökapten om man skall tro historien, som florerar i området, rätt. Det består av sju rum och kök och en alldeles ljuvlig trädgård med tillhörande växthus.

– Ekebäck var det perfekta området för oss som prioriterade ett hus från vårt förra sekelskifte men gärna i kombination med närhet till innerstaden. Att villan tillhörde en sjökapten gav bara en extra patina på historien när Eriksbergskranen skymtar i horisonten och båttutorna ljuder under dimmbeslöjade kvällar. Niklas förkärlek till havet, båtlivet och det maritima kombineras gott med min vurm för sekelskiftesmiljöer.

Att kliva över tröskeln till familjen Wählisch är som att stiga in i en modern slottsmiljö. Det är pampigt utan att på något sätt bli pråligt och överallt gör husets byggår sig påmint genom detaljer och materialval. I köket, som ligger rakt fram, står Anna och binder upp sina tomatplantor med varsam hand.

"

"

– Äntligen kan jag ställa ut tomaterna i växthuset! De har fyllt vartenda fönster i köket i veckor.

Köket, en platsbyggd dröm i vitt, mjukt lindblomsgrönt och Carreramarmor, har allt man kan önska sig. På paradplats tronar en rejäl gasspis från Ilve och på väggen bredvid är de gamla stockarna, som utgör stommen i huset, framtagna. Att välja kök till ett så pass gammalt hus var en utmaning som tog Anna och Niklas hela tre år innan de fick bestämt sig. Det som stod på önskelistan var en rejäl gasspis då Niklas är kock i grunden. De ville dessutom spinna vidare på den lindblomsgröna väggpanelen de fann bakom gipsväggarna. Taket var även sänkt över dryga 30 centimeter, förmodligen under energikrisen på 70-talet, så de vann med viss möda volym även uppåt. Valet föll till sist på ett snickartillverkat Göteborgskök från Wasaköket.

"

"

– Det var viktigt för mig att få vasken centrerad framför fönstret samt köksskåp som sträckte sig hela vägen upp mot tak för att inte förlora känslan och skapa dammsamlare på något vis. Då var ett snickartillverkat kök till slut den enda lösningen och jag är fortfarande väldigt nöjd över våra val.
Självfallet är det mycket inspirerande att varje dag få se hur andra människor bor och deras egna kökslösningar, vilka väldigt många är helt underbara. Det är dock väldigt lätt att hamna i en fälla som inte är tidlös utan trendig. Vårt kök ritades om många gånger innan vi var riktigt nöjda med både design och funktion.

"

Via en liten passage nås köksingången och utanför den ligger en undanskymd terrass helt omgiven av väldoftande syren. Hit når morgonsolens strålar och har alltså blivit den perfekta platsen för dagens första kopp kaffe. Och lite kattgos då familjens 15-åriga kurrande pälsmadame Saga kommer och möter oss med svansen i vädret.

"

"

– Saga och jag har levt ihop sedan hon föddes. Jag skaffade henne när jag egentligen skulle sitta hemma och läsa på en byggnadsteknikstenta. Tentan gick tack lov bra, och sedan dess har Saga och jag har varit oskiljaktiga. Tillsammans har vi bott både på landet och i innerstan’ och det senare var ärligt talat ingen favorit för henne så Ekebäck blev en utmärkt kompromiss för oss båda.

Vägg i vägg med köket ligger husets matsal. Ett rum som av familjen används till dagens alla mål samt ett par fikor däremellan. På väggarna sitter en härligt brokig tapet från William Morris och stora, vitmålade pardörrar leder in till vardagsrummet.

– Det speciella med de här dörrarna är att de har fjädergångjärn som stänger sig per automatik om man inte sätter ett dörrstopp. En av många smarta lösningar från vårt förra sekelskifte.

"

I vardagsrummet dras våra blickar direkt till den maffiga, platsbyggda bokhyllan som löper längst med en hel vägg och innehåller allt från Herman Lindqvist till Kafka. Bokhyllan platsbyggde Niklas själv nu våras och delarna sprutlackerade han i sin snickarverkstad i husets källare. På första parkett tronar också en av husets två kakelugnar. En mild skogsgrön pjäs med otrolig detaljrikedom. På golvet ligger en ljuspigmenterad fiskbensparkett och vi kan knappt tro våra öron när Anna berättar att den är inlagd alldeles nyligen.

– Vi behövde verkligen byta ut golvet på hela entréplanet då originalgolven tyvärr inte fanns kvar. Jag har alltid velat ha en fiskbensparkett för att det matchar så fint med husets byggår. I början av året stötte vi på en kille som skulle börja leverera fiskbensparkett men i en klickvariant från märket Bjelin, något som var helt nytt i Sverige. Vi gick verkligen igång på det han berättade och det var en både prisvärd och smidig lösning istället för att behöva limma fiskbensparketten. Den var också så där härligt askgrå som stod på önskelistan. Nu när golvet är på plats är jag verkligen så glad att vi härdade ut tills vi hittade en bra, vacker lösning.

"

"

"

En trappa upp ligger familjens sovrum. Även här sitter vackra pardörrar från husets byggår och i föräldrasovrummet står husets andra kakelugn som vintertid värmer hela övervåningen och bidrar till det där myset bara en knastrande eld kan skapa. Plankgolvet är original och behandlat med vitpigmenterad hårdvaxolja och precis så mjukt och behagligt som det ser ut. Vägg i vägg ligger döttrarna Sigrid och Nicoles rum.

"

"

"

Kaffet är klart i köket och vi plockar med oss både fikabricka och de uppbundna tomatplantorna ut i trädgården för att spana in det där växthuset med innehåll som varit Alvhemkontorets samtalsämne i vår bland oss som gillar att odla. Att Anna fick växthuset byggt av sin man till sin 30-årsdag är vi dessutom unisont lite avundsjuka över…

I växthuset odlas, förutom tomater, allt från örter och fikon till persikor. I ena hörnet porlar en liten fontän och längst in står en bekväm rottinggrupp från 50-talet placerad. Som entrédörrar har Niklas använt ett grönmålat dörrpar från 1800-talet som han hittat på vinden. Katten Saga stryker sig kring våra ben samtidigt som hon hela tiden kommunicerar på sitt kattspråk. Utanför växthuset växer ett japanskt prydnadskörsbär och Anna berättar att för bara några veckor tidigare var det som ett stort rosa moln av blommor.

– Kan man bara plantera ett träd i sin trädgård tycker jag att man skall satsa på ett japanskt prydnadskörsbärsträd, det är det ljuvligaste trädet jag vet!

"

"

"

"

"

"

"

"

I rabatterna runt huset växer kulturväxter som rimmar fint med husets byggnadsår. Pimpernöt, pestskråp, gurkört, kärleksört och humle. Och självklart pioner i mängder av färgställningar. På vägen ut genom grinden passerar vi den stora bersån och vi blir stående ett tag för att se om vi verkligen ser rätt. Står det en studsmatta där inne? Ja, det gör det faktiskt och det var bland det absolut smartaste vi sett i gömma-undan-barnens-leksaker-på-ett-snyggt-sätt-väg. För handen upp alla villaägare som tycker att studsmattan är trädgårdens vackraste pryl…

"

Tack Anna för att vi fick hälsa på hemma hos dig i ditt fantastiska hus med anor från 1897 och känslan av pampig slottsmiljö i modern tappning. Du är inte bara en fena på arkitekturhistoria och byggnadsvård utan även en sann förespråkare för att man ska älska och trivas i sitt hem, oavsett om man bor i slott, koja eller något däremellan.

Anna arbetar med att förmedla bostäder i Lorensberg, Vasastaden och Nedre Johanneberg. Bor du där och går i säljtankar kan du läsa mer om hur det är att sälja ditt hem med oss här och höra av dig till oss, så kontaktar vi dig så fort vi kan.

Du når också Anna på anna@alvhem.com eller 0766 – 44 64 65

Fler artiklar

Hemma hos

Vissa saker tar lite längre tid…

Hemma hos

Hemma hos Eva – jakten på brädgolv

Hemma hos

Hemma hos Ina Forssén – kylen full av champagne