Tillbaka till traditionen med Lim & Handtryck

Inredning

I över trettio år har Lim & Handtryck bevarat gamla mönster och skapat tapetmagi på sin hundraåring till tryckmaskin, vilken går under namnet Rosenmaskinen. Tapeterna trycks med limfärg, precis som man gjorde förr. I enlighet med ett äldre recept förstärker de limfärgen med en liten del linolja som härdar med tiden och gör tapeten avtorkbar. Limfärgen tillverkar de själva och nyanserar med mineraliska pigment. Tryckmetoden och deras unika färg skapar vackra och tidlösa produkter med lyster och briljans.

 width=

I den historiska Kvarnbyn i Mölndal ligger tapetmakeriet som sedan tio år tillbaka drivs av paret Ann-Charlott och Henrik Strandberg. Det var 2007 som paret gick från byggnadsantikvarier och hantverkare till att bli tapetmakare. De övertog verksamheten (köpte fabriken) av Michael Rasmussen, fjärde generationens tapetmakare, vars familj bl a drev Engblads- och Göteborgs tapetfabrik. Bättre övertagare är svårt att tänka sig, när man får ta del av passionen, detaljkännedomen och respekten för traditionen som ligger bakom deras hantverk och dagliga arbete.

De är tre och en halv person som arbetar i makeriet, plus en liten hund. Det är en familjär stämning som råder och vart man än vänder sig, högt och lågt, så möter man bevis på att här är det inget annat än just tapettillverkning som försiggår. Valsar, så vackra och fotogenique, står uppradade som om de vore del av en utställning. Tapetrullar ligger på hög och ser sådär underbara ut som bara papper på rulle kan. Maskinerna är stora och imponerande, med meter efter meter av vackert, kraftfullt papper draperat i ena änden. Meterhöga balar av papper omger makeriets (fabrikens) aktiviteter och vi hamnar tillsammans med Ann-Charlott och Henrik bland tapetproverna.

En stor del av det som trycks och ligger i deras kollektioner sker med originalvalsar och sådana har Lim & Handtryck cirka 4000 av i sitt lager. De äldsta är från 1860-talet. Att fullt ut trycka tapeter med original valsar i en maskin från 1800-talet och med icke syntetisk limfärg är de, så vitt de vet, ensamma om i världen. De utför också rekonstruktioner, när någon hittat fragment och vill återskapa tapeten. Rekonstruktionsprocessen börjar vid ritbordet där Ann-Charlott ritar av det kulturhistoriska mönstret. Det skickas sedan till en gravör som skapar tryckvalsar, en för varje kulör i mönstret och som passar i den gamla tryckmaskinen. En liten del av specialtrycken sker med block.

– Skillnaden mellan våra tapeter och de som tillverkas av plast, eller med digitalteknik, är tydlig för både öga och hand, säger Henrik. Det blir en helt annan lyster och färgerna upplevs både djupare och mer intensiva. Man urskiljer tydligt de olika lagren av färg som skapar det färdiga mönstret och trycket känns nästintill som att det är målat för hand. Ibland får vi specialuppdrag där familjen bland de undre lagren hittat den vackraste tapeten som blivit förstörd eller övertäckt andra tapetlager. Då blir vårt arbete att ta unika mönstret till ritbordet och återskapa.

 width=

Tapeterna ska också på traditionellt vis kantskäras.
– Det handlar inte bara om tradition, i äldre hus där väggarna sällan är raka och räta är det också en stor fördel att hänga tapeterna med överlapp, säger Henrik.

Lim & Handtryck har kunder över i stort sett hela värden. Norden, Europa, USA, Kina och Japan. – Det är alltid lika roligt att svara i telefonen, ena gången handlar det om enstaka rullar till ett torp, andra till ett slott i Frankrike och tredje gången så blir vi ombedda att skicka en rulle till en återförsäljare i Japan som fastnat för nordiskt 50-60 tal.

Fler artiklar

Inredning

Hemma hos Krish och Vijay

Inredning

Astrid Wreland

Inredning

Kartongfabrik möter New York-loft