Våra bästa matbordstips

Inredning

För många är det runt bordet det händer, oavsett om det sitter en, två eller tjugo personer runt det. Kanske har du pluggat hela dagen och bordet är fullt med anteckningar och faktaböcker? Eller står det fem olika sorters maträtter på bordet, specialanpassad för varje familjemedlem där vissa bara äter potatis och andra får allergiska utslag av morötter?

Men hur skapar man det perfekta bordet där allt ska hända? Svaret på den frågan är ganska enkel men för många svår att ta till sig; Det. Tar. Tid.
Här kommer våra tre bästa tips som hjälper dig en bra bit på vägen.

Vilken stil passar i ditt kök?
Ofta gillar man flera stilar och kan därför falla för massor av olika bord. Risken för att du impulsköper ett bord blir därför stor och du kommer garanterat att tröttna på det snabbare.

Hur stort bord får jag in utan att det slår i väggen?
Vi tänker såhär; Ju större bord, desto härligare middagar, pluggkvällar, dejter, födelsedagskalas, afterwork, bröllop, julaftnar… Ja, ni fattar. Vi tycker helt enkelt att bordet ska vara så stort som du får plats med.

I det enkla bor det goda.
Det blir inte fel om du håller det enkel. Låt istället stolarna, dukningen och livet kring bordet utgöra pyntet.

Här kommer några bord som vi på Alvhem älskar lite extra mycket och som du kan köpa hos oss i butiken på Södra Vägen 51 i Göteborg:

Pyramide Table från HAY
Det här bordet är tillverkat för att vara anpassningsbart, lätt och starkt. Ursprungligen är det skapat av Wim Rietveld när han arbetade på Ahrend på 1950-talet men nu har det lanserats av HAY tillsammans med Ahrend. Konstruktionen är förenklad vilket gör att man kunnat vara sparsam med materialet. Det är dessutom lätt nog att flytta runt trots sin storlek.
Bordet har en funktion och en estetik som fungerar i de flesta kök och matsalar och har levt över flera generationer. Den här varianten av Pyramidbordet har en tunn stålplatta med en rektangulär ekplattform för att skapa ett funktionellt uttryck. Den lätta konstruktionen och slitstarka kvalitet gör den även lämplig för användning i skolor och företagsmiljöer. Finns i en mängd olika trädetaljer och basfärger och tillverkas upp till tre meter långt.

Pris från 3 049 kr.
I utförandet på bilden nedan 24 679 kr
Finns även som soffbord, skrivbord och runt sidobord.

"

Mystic Concrete Table från MBJ Design
Vårt samarbete med Mats på MBJ Design sträcker sig många år tillbaka. Tillverkningar sker i ett bergrum i Nya Varvet, vid Göteborgs hamninlopp. Bordet är gediget men minimalistisk och fungerar även utomhus. De handgjutna betongskivorna kombineras med ett galvaniserat underrede vilket ger ett stilfullt uttryck som lever över lång tid.
Utöver standardmått går det att måttbeställa borden precis som du vill ha det. De är dessutom tillgängliga i två färger; naturfärgad betong i grå/beige och pigmenterad betong i blyerts/grafitgrå.

Pris från 5 499 kr.
I utförandet på bilden nedan 18 399 kr

"

In-Between Table, &Tradition
Sami Kallio, en prisbelönt designer med studio i Göteborg, står bakom detta magnifika bord. Han översätter klassiska former till samtida uttryck och man och maskin spelar båda en roll i många av Kallios skapelser. Med en sammanslagning av moderna metoder och handgjorda traditionella tekniker skapades In-between Table och In-between Chair. Borden är gjorda av ek som är ett robust och pålitligt träslag. Det finns tre olika behandlingar att välja på; vitoljat, rökt eller svart. Både runda och avlånga bord finns i sortimentet.

Pris från 7 199 kr.
I utförandet på bilden nedan 13 899 kr

"

Fler artiklar

Hemma hos

Hemma hos Jimmy – med utsikt över takåsarna

Inredning

Tillbaka till traditionen med Lim & Handtryck

Inredning

Hemma hos Krish och Vijay