Vår bebyggelseantikvarie berättar: Linnégatan 50

Bebyggelseantikvarien

Bakom en ganska oansenlig röd dörr på tredje våningen på Linnégatan 50 får man en inblick i en annan tid. Eller egentligen flera andra tider. Trots att huset är ritat 1902 är det ett fint exempel på det sena 1800-talets eklekticism, alltså stilblandning, med influenser från många olika tider.

I lägenheten på tredje våningen kliver man först in i tamburen; ett avlångt, ljust rum med ett välvt innertak av trä som är oljat och dekormålat med bladornament.

"

"

Vidare bjuds en liten salong med ljusa putsade väggar som smyckats av fotpaneler och inramade väggfält med stiliserade blommor. Över dörrarna avbildas prunkande urnor omgivna av fjärilar, hela inredningen för tankarna till rokokon.
Lägenhetens stora matsal präglas av den bruna bröstpanelen, det välvda innertaket med träimitation och fasta takarmaturer samt den stora kakelugnen. Hela rummet har influerats av det sena 1800-talets mörka inredningar och renässansstilen. Som rumsavdelare finns enkla eller dubbla spegeldörrar, i original, om tre eller fem speglar, färgsatta för att matcha rummen.

"

"

 

"

Dörrarna är omgivna av smygpaneler som matchar dörrarna och dörrfoder samt överliggare dekorerade med snidade figurer och blomstergirlanger. I de flesta rummen ligger välbevarade stavparketter lagda i fiskbens- och rutmönster. Hela lägenheten är varsamt hanterad och renoveringar och underhåll har i huvudsak utförts med fokus på kvalitet och respekt för byggnaden.

"

"

Här ser du fler bilder från den fantastiska lägenheten.

Fler artiklar

Bebyggelseantikvarien

Vår bebyggelseantikvarie berättar: Viktoriagatan 22

Bebyggelseantikvarien

Vår bebyggelse­antikvarie berättar: Nedre Fogelbergsgatan 5

Bebyggelseantikvarien

Vår bebyggelse­antikvarie berättar: Viktoriagatan 22