Erik Dahlbergsgatan 32

1921 | Arkitekt Nils Olsson

I denna makalösa 101-åring finner ni en svårslagen 7:a på hela 186 kvadratmeter i Swedish Grace stilen. Möjligheten till många sovrum ligger bokstavligt talet på rad. Perfekt läge på våning fyra av fem med bra hiss i trapphuset. Badrum, klädvårdsrum med dusch och gästtoalett finns. Fungerande öppen spis. Ursprungliga stuckaturer, takrosetter, listverk, spegeldörrar och djupa fönsternischer likt smycken i rummen. Många elegant inbyggda originalskåp finns bevarade. Balkong mot en av Vasastadens absolut vackraste innergårdar med sin omtalade och färgsprakande Blodbok i centrum. Makalös utsikt från detta hörnläge, blicka ut genom originalfönster på Vasastadens stolta stenstad med tinnar och torn. Föreningen i det så kallade Rosa Huset är både välskött och har dessutom en extremt låg belåningsgrad på 636 kronor/kvadratmeter. Låg avgift per kvadratmeter. Välkomna till Erik Dahlbergsgatan 32, välkommen hem.

 • Pris: 12 650 000 kr (utgångspris)
 • Antal rum: 7 rum och kök
 • Boarea: 186 kvm
 • Areakälla: Enl förvaltarens information
 • Objekttyp: Bostadsrätt
 • Område: Vasastaden
 • Månadsavgift: 6 506 kr inklusive värme, vatten och kabel-TV
 • Byggnadstyp: 20-talsfastighet
 • Byggår: 1921
 • Våning: 4 av 5
 • Hiss: Ja
 • Lägenhetsnummer: 00012 / 1402
 • Andel i föreningen: 5,05%
 • Andel av årsavgift: 5,05319%
 • Balkong: Ja. En solig köksbalkong (delad) in mot den tysta, slutna innergården och den färgsprakande blodbokens lövprakt.
 • Fönster: 2-glas originalfönster
 • Uppvärmning: Fjärrvärme
 • Ventilation: Självdrag
 • Fastighetsbeteckning: Vasastaden 18:1

Visning

onsdag 28 september 18:0018:30

Boka visning

Välkommen på visning

Fyll i formuläret och ange önskat visningstillfälle

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.

Mäklare

Anna Wählisch

Fastighetsmäklare i Vasastaden och Nedre Johanneberg

0766-44 64 65 | anna@alvhem.com

Extra kontakt

Andreas Lundberg

Fastighetsmäklare i Lorensberg och Nedre Johanneberg

0766-44 06 62 | andreas@alvhem.com

Byggnadsstilen

Tjugotalsklassicism

Epokerna inom arkitekturen avlöser varandra med relativt tvära kast vid tiden runt...

Läs mer
Beskrivning
Föreningen
Dokument
Karta

Om bostaden

Välkommen till ”Rosa Huset” i hjärtat av Vasastaden! Representativt trapphus med svårslagna takmålningar och bra hiss, ett lågt trappsteg in från gatuplan. Tre ord för att beskriva den här våningen är charmig, luftig och ljus. Med sina 186 kvadratmeter bor du på våning fyra av fem med rum i fil och utsikt över fina tegelfasader och en prunkande innergård som dessutom är känd för sin vackra uråldriga blodbok. Bostad är från början sex rum med kök, men där hörnrummet delats av och skapat ett extra rum, alltså sju rum.

Ljusinsläpp i köket på förmiddagen, ljusinsläpp i vardagsrummet och övriga rum på eftermiddagen. År 2012 placerades det som tidigare nämnt en skiljevägg i "salongen" vilket skapade de två nuvarande sovrummen i hörnet av huset. Denna vägg är byggd för att lätt kunna tas bort för att återskapa ett stort hörnrum.

Till bostaden hör både ett vinds- och källarförråd. Stort vindsförråd cirka 12 kvm mätbar area (men 20 kvadrat golvyta, då det är snedtak). Vindsförrådet ligger på våning sex och nås via gårdstrappan direkt via balkongen alternativt via innergården. Källarförråd cirka 6 kvadrat nås via gårdstrappan direkt via balkongen alternativt via innergården. Ett hobbyrum finns i föreningen.

Vänligen observera att våningen är registrerad som 5 rum och kök enligt lägenhetsförteckningen, men den upplevs som en 7:a. Kalla den vad ni vill men fin är den.

Så här bor du med vardagsrum, matsal, fyra sovrum, stor jungfrukammare innanför köket på 10 kvm, kök med anslutning till balkong och jungfrukammare samt två badrum och en gästtoalett i ett av Göteborgs vackraste hus. Original charmen finns kvar i form av brädgolv och stavparkett, takrosetter i alla rum, gallerilister och djupa fönsternischer med höga fönster i handblåst glas. Föreningens ljuvliga innergård är känd även bland de som inte bor i huset och förra året firade huset 100 år.

HALL, INRE HALL & KLÄDKAMMARE

Kliv in i hallen och möt bekvämligheten av att ha stort utrymme för att möblera med både klädförvaring och möblemang som gör det trevligt att komma hem. Bakom en vacker spegeldörr gömmer sig en klädkammare som sväljer det mesta i klädväg och i taket pryder en takrosett. Blyinfattat fönster ut mot trapphuset ger en extra effekt på ljusspelet. De vitmålade väggarna ger rummet ljus och det fina brädgolvet följer med in till den inre hallen som bland annat tar oss bort lägenhetens kök och matsal. Ett vackert serveringsskåp pryder längs ena väggen och här finns ett praktiskt städskåp och ingång till både separat wc och två badrum/klädvårdsrum.

KÖK

Med samma brädgolv och vita vägar som hallen möter ett trevligt kök med utsikt över föreningens innergård. Köksinredning i vitt ger bra med plats för porslin, glas och annat i köksväg. Maten lagas på spis och i ugn, matvarorna kyls i dubbla kyl och frys och disken blir skinande ren i diskmaskinen. Dubbla diskhoar. Här finns utgång till lägenhetens balkong som erbjuder utsikt över en av Vasastadens finaste innergårdar och är en plats för avslappning efter en lång dag på arbetet.

Samtliga vitvaror är från 2012 eller tidigare, kyl/frys Elektro Helios KF3496 (2 st), spis Elektro Helios SK6104, diskmaskin Cylinda DM 62, köksfläkt Franke Tender, systemkopplad, 2012.

BALKONG

Balkong intill köket uppskattningsvis mellan sju och åtta kvadratmeter i sydost. Sol hela förmiddagen fram till cirka klockan 13 och beroende på årstid hälsar ägaren. Här kan ni njuta av morgonkaffet i solen och avslappning efter en lång dag på arbetet. Balkongen sträcker sig från köksdörren till dörren som leder till gårdstrapphuset som förr har fungerat som tjänstetrappa.

JUNGFRUKAMMARE

Som lite gömt innanför köket ligger det som tidigare var bostadens jungfrukammare. Det är ett rum på cirka 10 kvadrat med riktigt bra utrymme till att vara ett gästrum, barnrum med plats för säng eller avskilt arbetsrum. Platsbyggda originalskåp med mycket förvaringsmöjligheter. Från detta rum ses innergården och den omtalade och kända blodboken i all sin prakt.

MATSAL/SOVRUM

Med anslutning till köket ligger detta rum och används som matsal. Ljusa väggar, brädgolv och en charmig nisch skapar ett trivsamt rum för trevliga samtal vid matsalsbordet. Två vackra inbyggda original garderober så matsalen kan likaväl nyttjas likt sovrum.

VARDAGSRUM

Rakt in från hallen möter bostadens vardagsrum upp med harmoniskt gråblå väggar och fint ljusinsläpp från höga fönster med djup fönsternisch. Ett trivsamt sällskapsrum med fungerande öppen spis, vacker utsikt över tegelfasaderna intill och något så coolt som gallerilister i taket som gör det lätt att pryda rummet med konst. Fungerande eldstad i vardagsrummet. Sotades för mindre än ett år sedan hälsar ägaren. Väggfärg NCS S3005-G20Y, övriga väggar i våningen är målade i vitt.

SOVRUM I

Pardörrar från vardagsrummet öppnar upp till bostadens första sovrum som i original planlösningen var ett rum till herrarna. Rummet är stort och rymligt, färgsatt i vitt och med stavparkett i original. Här erbjuds plats åt både dubbelsäng, sängbord och förvaring. Detta rum ligger i fil med vardagsrum och sovrum nummer två, och även här ses vackra tegelfasader längsmed Engelbrektsgatan.

SOVRUM II (HÖRNRUM)

Som en del av bostadens hörnrum hittar vi detta sovrum. Ljusa väggar, vackert ljusinsläpp, bevarad stuckatur och stavparkett i original. Här finns plats för att sova! Rummet är luftigt och stort och erbjuder två fristående garderober. Fönstret släpper in bra med ljus och här har du utsikt över Erik Dahlbergsgatan mot Schillerska gymnasiet och Engelbrektsgatan.

SOVRUM III (HÖRNRUM)

Som del två av hörnrummet finner vi sovrum tre. Samma ljusa väggar och stavparkett som i rummet innan, och även här finns bra med utrymme för dubbelsäng. Här finns också andra delen av en takrosett kvar, så om ett stort sällskapsrum önskas finns det stor potential för det.

SOVRUM IV

Med ingång från den inre hallen hittar vi sovrum nummer fyra. Även detta rum är stort och rymmer allt från en dubbelsäng till barnsäng och plats för lek. Längs ena väggen löper flera garderober, dessutom finns också en inbyggd garderob, varav två originalskåp, så här är det inte brist på förvaring. Finns även en passage mellan rummen in mot matsalen. Väggarna är vitmålade och samma brädgolv vi sett i hallen ligger också här.

BADRUM

Helkaklat badrum i vitt med grön mosaik bakom dusch och golv i svart. Regndusch, WC, spegel och dessutom spotlights i taket.

GÄSTTOALETT

Med ingång från inre hallen ligger gästtoaletten med vitmålade väggar och grå klinker. Här inryms wc, handfat och spegel.

KLÄDVÅRDSRUM/DUSCH

I slutet av inre hallen hittar vi badrum nummer två som används som klädvårdsrum. Här finns tvättmaskin och torktumlare, dusch, stor spegel, handdukstork och handfat med kommod ger bra förvaring. Väggarna kläs av vitt kakel och på golvet ligger schack rutmönstrad klinker.

ÖVRIGT

Byggnaden uppfördes 1921, ritad av arkitekt Nils Olsson. Byggnaden är av särskilt kulturhistoriskt värde, välbevarad och tidstypiskt, den finns omnämnd i Göteborgs stads bevarandeprogram.

Slät putsfasad med återhållsam dekor, Swedish grace stilen. Sockel i bohusgranit, putsad sockelvåning som skiljs från övriga våningar med en gesims av granit. Totalt tre trapphusuppgångar i huset, två mot Erik Dahlbergsgatan och en i en portgång mot Engelbrektsgatan. Genom portgången når man även innergården med cykel. Mot Engelbrektsgatan finns även ett antal garage. Intill trappuppgången som leder till lägenhetsdörren finns även en gårdstrappuppgång som leder till källarförråd och vindsförråd (servicetrappa).

Stor innergård med kuperad terräng och parkkaraktär. Gräsmatta, sandlåda, mycket växtligheter, en stor blodbok. Det finns en uteplats med bord högst upp på innergården, samt en längst nere på innergården.

Tvättstugan är uppdaterad 2016. Denna nås via innergården. Här finns tre tvättmaskiner, torkrum, torkskåp, torktumlare, mangel.

Cykelförråd nås även via innergården. Cyklar kan parkeras både på innergården och i det låsta cykelförrådet.

Nybyggt soprum (2022) på innergården.

Bredband leverantör – Tele2 600/50 Mbits/s

Kabell TV leverantör – Tele2

Bebyggelseantikvarien

Vår bebyggelseantikvarie berättar: Erik Dahlbergsgatan 32

För er som läst våra tidigare djupdykningar i enskilda fastigheter i Vasastaden är stadsdelens historia välkänd: från att ha varit ett oplanerat område med blandad bebygg…

Läs mer

Område

Vasastaden

Vasastaden är en av Göteborgs mest pampiga och eleganta stadsdelar med välbevarade sekelskifteshus i sten från perioden 1870 och 1920. Vasagatan, som brukar beskrivas som en pulsåder eller ryggrad, löper mellan Haga i väster och Avenyn och Heden i öster och den har ett gångstråk i mitten i en allé.

Om området

Vi hjälper dig att inreda ditt drömhem

Ta hjälp av våra inredningsexperter för att skapa ditt drömhem. Tillsammans utformar vi personliga och vackra rum där liv och drömmar får ta plats. Vi startar alltid med ett hembesök och följer sedan upp med en konsultation i butiken.

Skriv in dig i vårt spekulantregister för att få reda på när hem som passar dig kommer ut till försäljning.
Spekulantregister

VI VÄRDESÄTTER DITT HEM

Planerar du att flytta eller funderar du på vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!

Jag godkänner att mina kontaktuppgifter sparas, läs mer om vår dataskyddspolicy här.