Hemma hos Chelsea och Darjan

Renovering

På Erik Dahlbergsgatan 28, mitt i Vasastaden, bor Chelsea och Darjan. Ett litet tag till i alla fall. Just nu är lägenheten nämligen till salu här hos oss på Alvhem. Trerummaren på våning tre ligger i ett stenhus byggt 1886 där byggårets tidstypiska ideal är flitigt representerade. Hög stenfot, fönster med snirklig inramning och en vackert utformad entré och trapphus. 

Inför försäljningen träffade vi Chelsea för att nyfiket inspektera en av parets stora renoveringar; återställandet av vardagsrummets otroliga stuckatur.

– Vårt vardagsrum är fantastiskt. Det tycker jag fortfarande efter drygt nio år i den här lägenheten. Takhöjden om dryga tre meter gör så klart sitt. Och längst upp sitter rummets stolthet; takrosetten och krönlisten som om man skulle platta ut den, skulle bli drygt en halv meter hög.

För tre år sedan påbörjade Chelsea och Darjan det stora projektet med att renovera stuckaturen. Till hjälp tog de Traditionell Stuckatur, ett företag som drivs av Johan Hasselqvist som är femte generationens stuckatör. Hatten av!
Först och främst skulle 132 år av färg skrapas bort.

– Det var ett svårt beslut! Vi visste ju inte hur gipset skulle må efter alla år. Skulle projektet vara värt besväret och kostnaden? Vi beslutade oss för att låta stuckaturfirman testa på en liten del av stuckaturen först. När jag kom hem och såg resultatet så kändes det nästan romantiskt. Jag kunde se varenda liten detalj av de korintiska bladen, för att inte tala om ängeln! Jag visste att om samma resultat skulle kunna återskapas på hela stuckaturen skulle det bli otroligt.

Renoveringen tog tre veckor för tre personer. Med hjälp av färgborttagningsmedel togs de flesta lager av färg bort och det som återstod skrapades bort för hand. Efter det lagades ett par sprickor och till sist målades stuckaturen ihop med taket.

– Den absolut bästa delen av processen var precis innan allt målades. När jag och min man kom hem och kikade in under täckplasten, med våra mobilficklampor tända, kände vi oss som arkeologer. Färgen på originalgipsen i stuckaturen var mörkt guldbrun och alla detaljer blev så tydliga. Man kunde se änglarnas ansikten, deras navlar och till och med urskilja vilka frukter de höll i sina små skålar. Det som hade sett ut som bollar var i själva verket äpplen!

Stuckaturen som fenomen är ett mycket gammalt sätt att smycka ett rum. Den har förekommit i Sverige sedan 1500-talet och var från början någon som bara de mest påkostade hemmen var smyckade med. I takt med funktionalismens intågande i Sverige på 50-talet så ansågs stuckatur, och den typen av utsmyckning, vara överflödig och onödig och försvann. Men faktum är att just takrosetten faktiskt hade en brandskyddande funktion. Eftersom det inte fanns elektricitet i våningarna runt sekelskiftet så hängde man upp takkronor med levande ljus, eller fotogenlampor, och då hindrade takrosetten eventuell eld från att sprida sig till bjälklagen.

Motiven på stuckatur och takrosett speglade ofta vad rummet användes till. Hos Chelsea och Darjan, där den renoverade krönlisten innehåller mycket frukter och annat ätbart, har detta rum med största sannolikhet använts som matsal.

– Jag har alltid haft känslan av att detta rum en gång i tiden varit en mäktig matsal! Men stuckaturens utseende har varit svår att tyda eftersom den målats så många gånger. Säkert ett resultat av sekelskiftets frikostiga användning av takkronor med levande ljus i. Man målade helt enkelt över spåren av sot.

Att renovera en stuckatur kan kanske avskräcka många. Det är svårt att beräkna både hur lång tid jobbet tar och hur mycket det kommer att kosta. Allt beror på skicket på den gamla stuckaturen och om det finns skador under alla lager färg.

– Jag är så stolt över att vi beslutade oss för att genomföra återställandet av stuckaturen. När man köper den här typen av lägenheter så blir man också en förvaltare av ett konstverk, och ett stycke historia. Och nu är det dags för någon annan att få vara en del av dess historia också. Jag tycker att det är rätt spännande!

Tack Chelsea och Darjan för att vi fick komma på besök och för er renoveringsberättelse!

Fler artiklar

Renovering

Nyproduktion. Fast ändå gammalproduktion.

Hemma hos

Hemma hos Lina och Henrik som förädlat på klassiskt sekelskiftesvis

Renovering

Allt du behöver veta om att installera en kakelugn